фотография на Кенет Джоузефсън

“Интересувам се от визуални идеи.

Работата ми е предимно концептуална по стил. Обичам да правя препратки към историята на фотографията, процеса или конкретни снимки.”

Това е едно от малкото и лаконични определения, които Кенет Джоузефсън – един от пионерите на концептуалната фотография, дава за изкуството си.

По словоохотливи са изследователите на работата му, изкуствоведи и куратори, които твърдят, че на Кенет Джоузефсън дължим концепцията, че фотографията не е просто заснет, запечатан обект, а обект, създаден от артист, преследващ идея.

Използвайки новаторски за времето си техники, като например поставянето на изображения в изображения и включването на собствено си тяло в снимките, фотографът е създал кадри, изпълнена с идеи, както и с визуални размисли за това какво значи да си човек, който наблюдава света.

Работещ в “Светлината на съвпадението”, по името на последната му, ретроспективна книга, Кенет Джоузефсън се отличава с любов към образите, съчетаващи силни усещания и тънък хумор.

Концептуалната фотография на Кенет Джоузефсън

Кой е Кенет Джоузефсън

Кенет Джоузефсън е роден през 1932 г. в Детройт, Мичиган. Завършва основното си образование в Детройт. През 1953 г., след като е изпратен в Германия от армията на Съединените щати, е обучен във фотолитография и въздушна разузнавателна фотография. През 1957 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства от Техническия институт в Рочестър, Ню Йорк.

През 1960 г. получава магистърска степен от Института по дизайн на Илинойския технологичен институт. Докато учи там, той е повлиян от артисти като Арън Сискинд и Хари Калахан.

Кенет Джоузефсън работи в Института по изкуствата в Чикаго от 1960 до 1997 г., когато се пенсионира. През 1963 г. основава, заедно с други тридесет известни фотографи, Дружеството за фотографско образование. През 60-те и 70-те години изкуството му се фокусира върху концептуалната фотография, като го поставя в челните ѝ редици.

Много от колекциите му се намират в музеи като Музеят на изкуството “Метрополитън” в Ню Йорк, Музеят за съвременно изкуство в Чикаго, Института “Смитсониън” във Вашингтон, Националния музей на американското изкуство и Националната библиотека в Париж.

През 1977 и 1983 г. творбите му са част от изложби в Австрия, Великобритания, Германия, Холандия, Швеция, Швейцария и Франция.

Снимки: © Kenneth Josephson
Източници: Wikipedia, Cultura Inquieta
Книги на Kenneth Josephson може да откриете в Amazon

Още пионери във визуалните изкуства:

Сюрреалистичната актова фотография на легендарното Atelier Manassé

Жак Бидерер – пионерът “фетишист-порнограф”

Еротичните илюстрации на “бащата на ар деко” Жорж Барбие

Радикална в живота и картините си: Ванеса Бел – забравената сестра на Вирджиния Улф

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук