“През 1951 г. композирах първата си снимка, която после оцветих.

Без да се колебае, нашият семеен лекар, на когото майка ми гордо показа снимката, я обяви за безнадеждно лоша, откровен кич и старомодна.

Повярвах на всяка негова дума и незабавно спрях да снимам. Няколко години по-късно отново се натъкнах на снимката. Толкова е красива! По начинът, по който единствено младостта е красива. Не бих могъл да я направя сега.”

Това си спомня големият фотограф Jan Saudek за първата си снимка (за съжаление изгубена днес). Творилият някога в мазето си Ян Саудек днес е считан за най-известния чешки визуален артист (заедно със своя брат близнак Карел, или Кая, Саудек, провъзгласен за “царя на чешкия комикс”), повлиял на развитието на фотографията не само в своята страна, но и в световен мащаб. Но преди това му се налага да измине дълъг път…

Ян Саудек

Ян Саудек

Ян Саудек/ снимка: Matěj Baťha

​​Ян Саудек ​​и неговият близнак Карел (известен също като Кая) са родени в Прага през 1935 г., майка им е славянка, а баща им евреин.

По време на Втората световна война и след нахлуването на германските нацисти, много от еврейските им роднини загиват, а Ян и неговият брат Карел са изпратени в детски концентрационен лагер заради Mischlinge (смесена кръв на немски), намиращ се в Силезия близо до сегашната полско-чешка граница.

След войната остават зад Желязната завеса, където се опитват да творят незабелязано от Тайната полиция.

Според биографията на Саудек ​​той получава първата си камера – Kodak Baby Brownie – през 1950 г., но експериментира с нея тайно, а през 1952 г. започва работа в печатница.

След като завършва военната си служба, през 1963 г. попада на каталог от изложбата на “The Family of Man” на американския фотограф Едуард Щайхен и решава, че художествената фотография е голямото му признание. През 1969 г. Саудек ​​пътува до Съединените щати, където е насърчен в работата си от куратора Хю Едуардс от Института по изкуствата в Чикаго. Ето какво си спомня Ян за тези години:

“Копие от изложбата Family of Man попадна в ръцете ми. Бях очарован и реших, че ще заснема подобна книга.

В тези години Rolling Stones пееха “I can’t get no satisfaction”. Имаха страхотно въздействие върху мен.

Танцувах рок енд рол наистина диво. Често моите пияни танцуващи партньори не можеха да ми насмогнат и повръщаха. (26 години по-късно разбрах, че това, което се опитвах да танцувам, най-накрая е измислено. Нарича се “break dance”)

Връщайки се в Прага, му се налага да работи тайно в мазето си, за да избегне вниманието на тайната полицая. Насочва се към теми на личната (и еротичната) свобода, използвайки имплицитно политически символи на корупция и невинност.

В края на 70-те години е признат на Запад като водещ чешки фотограф. През 1983 г. първата му книга е публикувана в англоезичния свят и разпродадена незабавно. Същата година Ян Саудек става фотограф на свободна практика.

Чешките комунистически власти му позволяват да спре да работи в печатницата (нещо, което трябва да откупи с 9 месеца допълнителен труд, преди да получи официалното одобрение) и му позволяват да кандидатства за разрешение да работи като художник. През 1987 г. архивите с неговите негативи са иззети от полицията, но по-късно са му върнати.

Смущаващата еротика на Ян Саудек

Най-известните му творби  са ръчно оцветените фотографии (Ян Саудек започва да оцветява снимките си през 1977 г.), представящи измислени светове, често населени с голи или полуголи фигури, на фона на грубо варосани стени.

В тях артистът търси прилика със студийните и таблоидни работи на еротичните фотографи от средата на 19-и век.

Първите му артистични фотографии са характерни с пресъздаването на детството. По-късно неговите работи често представят еволюцията от дете към възрастен (рефотографирайки същите композиции със същите субекти, в период на много години).

Религиозните мотиви и двусмислието между мъж и жена също са сред повторно появяващите се теми на Ян Саудек.

Снимки и допълнителна информация: JAN SAUDEK Website
Източник: Cultura InquietaWikipedia

Още пионери и смели визуални артисти:

Радикална в живота и картините си: Ванеса Бел – забравената сестра на Вирджиния Улф

Жак Бидерер – пионерът “фетишист-порнограф”

Едуар-Анри Аврил – маестрото на порнографията, сменил името си, за да може да твори (18+)

Еротичните картини на Герда Вегенер (създала “Момичето от Дания”, като съпруга на Ейнар Вегенер/Лили Елбе)

Революционните илюстрации на Обри Биърдсли за “Саломе” на Оскар Уайлд и “Лизистрата” на Аристофан

Пионерът на актовата фотография Денис Пиел: Винаги можем да добавим още еротика

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук