Дейвид Бауи преди славата - в не показвани портрети

Чудите се от какво се е вълнувал Дейвид Бауи преди Ziggy Stardust? Как е изглеждал?

Новоиздадената книга Bowie Unseen ни дава възможност да надникнем в мислите на един 20-годишен творец, на когото след години ще се възхищаваме.

„Неговото влияние е уникално в поп културата, той е проникнал и променил живота на повече хора, отколкото всяка друга фигура“,

твърди биографът Дейвид Бъкли, а през 2004 г. списание „Ролинг Стоун“ го класира на 39-то място в списъка си на 100-те най-големи артисти за всички времена.

Останал в историята като певец, композитор, мулти-инструменталист, продуцент, аранжор, художник и актьор, през далечната 1967 г. Дейвид е просто пробиващ си път музикант, който скоро ще издаде дебютния си албум David Bowie.

Покрай това изниква необходимостта да му направи корица. Сеща се за брата на свой приятел, също музикант, който по една случайност притежава фотокамера и дори малко студио.

Така са заснети тези ранни, не показвани досега портрети на 20-годишния Дейвид Бауи. Красиви, проникновени и… загатващи склонността му да експериментира с външния си вид.

Фотограф е Gerald Fearnley, който си спомня: “Брат ми винаги е обичал музиката, а къщата му беше пълна с репетиращи, млади, никому неизвестни музиканти. Никога не знаех кой ще бъде там сутрин, преспал в стаята за гости. А тя съвсем не беше достатъчна за всичките му приятели. Често заварвах Дейвид на дивана. Въпреки това той имаш излъчването на аристократ.

Не помня защо направих тези снимки, може би защото бях единственият, който разполагаше със студио и камера. Страхотно е, че след толкова време те ще видят бял свят”.

Любопитна подробност е, че през 1967 г. Бауи изучава изкуството на мимовете при легендарния британски хореограф Lindsay Kemp. “Той беше отличен студент”, разказва Kemp – “Влюбен в бохемизма на моя свят”.

Този бохемизъм, смятат изследователите на творчеството му, прозира още в ранните портрети на Дейвид Бауи и ще продължи да характеризира кариерата му. Един от портретите дори предсказва бъдещия Пиеро, любим герой на Бауи, както се вижда в музикалния клип към “Ashes to Ashes”.

Дейвид Бауи преди славата

Снимки: Gerard Fearnley/ artsy.net
Източник: ID
Bowie Unseen е издадена от ACC Editions.

Още един малко познат Бауи:

Иман и Дейвид Бауи: “Бракът ни е точно толкова невероятен колкото си мислите” (или историята на една 23-годишна любов в снимки)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук