Обичате ли да гледате исторически драми и биографични филми? Някои от тях са доста противоречиви в тълкуването на творческите екипи, стоящи зад реализирането им, други – незабравими с убедителното пресъздаване на епоха и герои.

Голяма заслуга за последното имат, разбира се, вниманието към истинността и детайла, добрият грим и костюми. Но те биха били напълно излишни без правдивите превъплъщения на актьорите, умело изиграли действителни, исторически личности.

10 актьора, блестящо превъплътили се в действителни личности

Елизабет II и принц Филип, изиграни от Клеър Фой и Мат Смит в сериала “Корона”, 2016 г.

снимки: Wikipedia/ Netflix

За доброто превъплъщение на героите говорят успехите на сериала и растящата му популярност сред публиката. Историческата драма „Короната“ се нареди сред най-добрите заглавия в телевизията за последния сезон; спечели 2 статуетки „Златен Глобус“ и бе номинирана в 12 категории за награда БАФТА

Принцеса Маргарет, изиграна от Ванеса Кърби в сериала “Корона”, 2016 г.

снимки: Wikipedia/ Netflix

Като едно от най-добрите превъплъщения в сериала “Короната” критици и публика посочват това на актрисата Ванеса Кърби в ролята на красивата, непокорна сестра на Елизабет.

Стив Джобс, изигран от Майкъл Фасбендър във филма “Стив Джобс”, 2015 г.

Да се превъплътиш в легенда, споменът за която е още жив, не е лесна задача. Актьорската игра на Майкъл Фасбендър в “Стивс Джобс” обаче му носи широко признание и е считана за най-голямото достойнство на биографичната лента.

Ерин Брокович, изиграна от Джулия Робъртс във филма “Ерин Бриович”, 2000 г.

снимки:  Wikipedia/ Universal Pictures

Не само публиката обича Джулия Робъртс в тази роля. Достоверното й превъплъщение е оценено високо и от критиците – за него тя печели Оскар, Златен глобус и наградата на БАФТА за най-добра актриса.

Джон Наш, изигран от Ръсел Кроу във филма “Красив ум”, 2001 г.

Филмът разказва за живота на математика и нобелов лауреат по икономика Джон Наш и свързаните с неговото заболяване от шизофрения преживявания. Историята е толкова въздействаща, че носи четири Оскара на лентата.

Ив Сен-Лоран, изигран от Пиер Ниней във филма “Ив Сен-Лоран”, 2014 г.

снимки: Wikipedia/ CanalPlus.fr

Използвайки за основа биографичната книга от журналистката Лоранс Бенаим режисьорът на филма Жалил Леспер проследява две десетилетия от живота и кариерата на легендарния моделиер: опитите му да демократизира модата през 60-те, битката с неговите вътрешни демони и създаването на бизнес империята, която прави жените по-освободени.

Изглежда, че се е справил добре, особено в избора на актьор за главната роля, защото превъплъщението на младия Пиер Ниней в прочутия моделиер му спечели престижната френска награда “Сезар”.

Джой Мангано, изиграна от Дженифър Лоурънд във филма “Джой”, 2015 г.

Поредният съвместен филм на Дейвид O. Ръсел и Дженифър Лоурънс е вдъхновен от историята на Джой Мангано, изобретателка на домашни потреби, която осъществява американската мечта въпреки дисфункционалното си семейство, развода и работническия си произход.

Изглежда, че режисьор и актриса са се справили добре с правдивото предаване на историята, защото самата Джой заявява, че е влюбена в превъплъщението на Дженифър Лоурънс.

Дукеса Джорджиана Кавендиш, изиграна от Кийра Найтли във филма “Дукесата”, 2008 г.

снимки: Wikipedia/ Paramount

След успешните й превъплъщения в “Гордост и предразсъдъци” (2005 г.) и “Изкупление” (2007г.), на Кийра Найтли отново е поверена роля в британска романна адаптация. Този път обаче става дума за 18 век и реална историческа съдба – на лейди Джорджиана Спенсър, станала Кавендиш, омъжвайки се 17-годишна за петия дук на Девъншир.

Публика и критика обикват и това превъплъщение, а лентата има две номинации за за BAFTA.

Долтън Тръмбо,  изигран от Брайън Кранстън във филма “Тръмбо”, 2015 г.

„Тръмбо“ е биографичен драматичен филм на режисьора Джей Роуч. Разказва за живота на холивудския сценарист Долтън Тръмбо, дълго носил стигмата “комунист”, заради която името му дори не е изписвано във финалните надписи на творбите, по които работи.

За едно от основните достойнства на екранизацията на романа „Долтън Тръмбо“ на Брус Алегзандър Кук, се счита превъплъщението на Брайън Кранстън, уловило всички специфики на образа, включително характерните пози, жестове и привички (като писането във ваната, неизменно с цигара в уста).

Ана Болейн, изиграна от Натали Портман във филма “Другата Болейн”, 2008 г.

снимки: Wikipedia/ BBC Films

Историческата драма, събрала противоречиви отзиви и критики по отношение на правдивото предаване на епохата, безспорно печели публиката с едно – играта на Натали Портман.

Актрисата е избрана за ролята на Ан Болейн, защото е способна да изиграе героиня, която е “силна, и уязвима едновременно; амбициозна, пресметлива, но и изпълнена с угризения”. Месец преди да започнат снимките, Портман започва да взима ежедневни уроци за овладяването на британски акцент.

Източник: AdMe.ru

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (13%)
  • любопитна (63%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук