16-годишен веган показва цветната страна на храненето (снимки)

“Животът е твърде кратък, за да се яде скучна храна.”

Този възглед споделя 16-годишният Jose. Заедно с десетки “апетитни” снимки в Instagram профила си @naturally.jo.

Един от основните му мотиви е да покаже, че храната може да е вкусна само с естествени съставки. Но също така цветна и красива, без изкуствени оцветители.

Пресните и замразените плодове са най-верните съюзници на Jose, позволяващи му да “извика” цветовете на дъгата в чинията си. Използва единствено веган продукти без животински съставки, включително и на шоколада. Както и много въображение.

Всяка рецепта е неповторима, просто защото 16-годишният любител кулинар всеки път импровизира в приготвянето и най-вече в аганжирането ѝ.

Над 360 000 му последователи в социалните мрежи с нетърпение очакват нови снимки, винаги придружени със списък на продукти и начин на приготвяне.

16-годишен веган показва цветната страна на храненето

Източник и снимки: naturally.jo в Instagram

Какво представлява веганството

Веган, веганство или веганизъм са трите възприети в България понятия, които характеризират начин на живот, според който човек живее без да участва в експлоатацията на животни. От това следва веганите да бъдат пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти пряко или косвено получени от използването на животни.

Веганите изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:

  • изделия от животински произход – кожа, коприна, вълна и др.;
  • пчелен мед
  • продукти с животински компоненти – желатин, глицерин и др.;
  • продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти – някои видове захар и пр.;
  • продукти, които са тествани на животни, в т.ч. козметика, тютюн и пр.
    не подкрепят използването на животни за лов или забавление – циркове, зоопаркове и пр.

За и против

Според Американската диетична асоциация веганите могат да се похвалят с ниски нива на наситени мазнини, холестерол и животински протеини, високи нива на въглехидрати, фибри, магнезий, калий, фолиева киселина, антиоксиданти и фитохимикали. Имат нисък индекс на телесната маса, по-малък риск за исхемична болест на сърцето, инфаркт и инсулт, ниско кръвно налягане, много малък риск от развитие на диабет, рак на простатата и дебелото черво.

Американската асоциация по хранене обаче изразява позиция, че веганската диета трябва да бъде добре планирана, както всяка друга диета, за да е безопасна.

Лошо планираната диета, особено при деца, може да доведе до сериозни медицински състояния, като анемия, хипотиреоидизъм и смущения в остеогенезата.

Още вкусни и сурови красоти:

Суровата красота на… суровите торти (снимки)

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (33%)
  • вдъхновяваща (33%)
  • любопитна (33%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

И още ...

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.