“Въпреки че идвахме от съвсем различни култури, бяхме способни да се свържем, да общуваме пълноценно.

Те ме разпознаха като Човек, приеха ме заради това, което съм, без предразсъдъци.”

Това е само едно от нещата, силно впечатлили Marisa Papen при посещението ѝ в Етиопия и краткото ѝ пребиваване сред племето Сурма.

Младата фотографка и блогърка, отдавна мечтаела да напусне уредения си живот в Белгия. Така се озовала в долината Омо на Етиопия, придружена от фотографа Jesse Walker, и двамата прекарали седмица – на (само)опознаване и невероятни открития – (почти) като членове на племето Сурма.

Другите неща, които са я поразили са степента, в която племето и племенните хора са изолирани, но и самодостатъчни. Как живеят – върху и със – земята си. Как, противно на очакванията ни за примитивизъм, се радват на музиката и изобразителното изкуство, вярно, по съвсем различни емоционални и естетически начини и причини.

И една сцена – двама мъже и една жена, играещи си с листа сред тревата, в сянката на вековно дърво. Просто така – без да имат нужда от алкохол, гърмяща в ушите музика или телевизия, за да се забавляват. Не отлагащи игрите и удоволствията си “за след края на работната седмица”.

Това, заедно със способността им да бъдат отворени към нови хора и култури (на фона на “изолираността” и “диващината” им), помогнало на младата жена да си върне същността и радостта от живота.

Интензивно изживяната седмица сред племето Сурма я накарало също да се замисли за стандартите за красота. Наблюдавала членовете на племето: техните продупчени уши (и на мъже, и на жени); техните изрисувани тела (но само, за да обозначат различни емоции или състояния, за да отблъснат болести или пък привлекат срещуположния пол); техните малки белези, които сами си причинявали с дребни, повтарящи се одрасквания на кожата (докато ние измисляме все нови и нови кремове и процедури, за да заличаваме своите). И разбрала, че красотата има различни измерения. Това, което наричаме култура също.

Споделя го с нас в любопитен фото роман:

Белгийка заживява за кратко с етиопско племе

Снимки: Jesse Walker от ENKI EYEWEAR и Marisa Papen
Източници: Marisa PapenartFido

Още изчезваща красота:

Красотата на изчезващите (снимки на 35 от най-красивите и отчуждени племена на света)

Последните японски сирени: по следите на изчезващите “ама”

Удивителен фото-роман за изчезващия “народ на елените”

Повечето ни читатели намират статията за щура. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (25%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (25%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (25%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук