скритият гардероб на Фрида Кало (снимки)

Коя е Фрида Кало

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон (както е пълното й име) е мексиканска художничка, представителка на така наречения наивизъм в изкуството, известна с непокорния си дух и неконвенционален стил както в изкуството, така и в личния си живот.

Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански фолклор.

Съпруга е на известния мексикански стенописец Диего Ривера. В същото време Кало има открити любовни извънбрачни връзки, както с мъже, така и с жени. Автор е на 143 картини, 55 от които са автопортрети.

След прекаран полиомиелит на 6-годишна възраст, десният крак на Фрида Кало остава деформиран – по-къс и по-слаб. Момичето носи няколко чифта дълги чорапи на този крак, за да изглежда нормален, а също така традиционните дълги мексикански рокли или панталони.

Когато е едва на 18 години, попада в тежка трамвайна катастрофа, която раздробява бедренната й кост, поврежда гръбнака й на три места, счупва двете й бедра и десния крак на единадесет места.

По-късно тя много иска, но не може да има деца поради тежките си контузии. Трите й бременности трябва да бъдат прекъснати. Претърпява 32 операции по време на целия си живот, често остава приковавана към легло за дълги периоди от време. През 1952 г. загубва и десния си крак, който е ампутиран до коляното след гангрена.

Започва да рисува именно докато е неподвижна, в месеците след катастрофата.

Историята на скрития гардероб

Фрида умира през 1954 г. (при не напълно изяснени обстоятелства).  До скоро не е било известно също, че оставя уникална, огромна колекция от дрехи и аксесоари. Тя е заключена в продължение на почти 50 години. И то по решение на Диего Ривера.

Той я запечата в една от баните на дома им в Мексико Сити. Ривера се разпорежда гардеробът да не се отваря за още 15 години след смъртта му.

Скоро след това стенописецът почива (през 1957 г.), но вещите на Фрида Кало остават заключени до 2004 г., когато музеят й решава да изложи съдържанието на скрития гардероб.

Фотографът, получил привилегията да увековечи над 300 вещи от гардероба на художничката, е известната японка Ишихий Мияко. Фотографиите й са направени само с 35-милиметрова камера Nikon и естествена светлина.

Скритият гардероб на Фрида Кало

Сред вещите, сякаш разказващи истории за живота на Фрида Кало, са нейната четка за коса, парфюми и лакове, ръчно плетен бански костюм, традиционни мексикански рокли, поли и украшения за глава, специалните корсети, които е била принудена да носи, преносим пепелник, протеза за крак…

Приятели на мексиканската художничка споделят, че колкото повече се влошавало здравето й, толкова по-сложно и прецизно ставало облеклото, често създадено от собствените й ръце.

Например, когато кракът й бил ампутиран, тя проектирала протезен крак с бродирани ботуши и звънчета.

Източници: amazon / vintag.es, boredpanda

Още един, интимен поглед към Фрида Кало се крие тук:

Детските снимки на Фрида Кало, заснети с любов от баща й

Мексиканската художничка продължава да вдъхновява съвременни артисти:

Viva Frida: необичайна детска книжка вдъхновява бъдещи артисти с живота и духа на Фрида Кало

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (50%)
  • вдъхновяваща (13%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (0%)
  • гореща (13%)
  • щура (0%)
  • необикновена (13%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук