фотография на Кишин Шинояма

“Някои хора казват, че съм разказвач. Но това са просто клюки!”

Това споделя, през смях, в свое интервю един от най-известните (и скандални) японски фотографи. Ще си позволим да не се съгласим. Провокативните и чувствени образи на Кишин Шинояма (Kishin Shinoyama) са го превърнали в един от артистите, променил модерната японска фотография.

Шинояма е роден през 1940 г. в Токио, Япония. Фотографът, който днес снима от антични артефакти до порно звезди, посяга към камерата случайно. Не е приет в университета, в който кандидатства (за съвсем различна специалност) и тъй като не му се нрави мисълта да пропусне цяла година, се записва в катедра Фотография на Nihon University College of Art, който все още набирал студенти. Споделя, че там не е научил почти нищо, а и се е ужасявал от часовете по физическо възпитание.

“Ами ако си бях изкълчил пръста, с който трябваше да натисна спусъка на затвора?”.

Още като студент е нает в рекламната агенция Light Advertising, а през 1968 година започва да работи като независим фотограф. Макар че е отличен с редица престижни награди, като Advertising Photographer’s Association prize, името му се прочува покрай няколко скандални ситуации.

На 10 ноември 2009 г. полицията обискира дома и офиса на Кишин Шинояма за съмнения за “публична непристойност”.  Властите (и част от обществото) са притеснени от голите снимки на две жени, които фотографът снима публично през август 2008 г. за книгата си 20XX TOKYO. На 26 май 2010 г. съдът намира Кишин Шинояма за “виновен в публична непристойност и оскверняване на богослужение” за заснемането на фотосесия в Гробище Аояма. Глобен е с 300 000 йени.

Днес снимките му са по кориците на списания, книги и плакати в цял свят. В кадрите му има дълбочина и движение. Както и голяма доза еротика и абстрактност. Известен е с портретите си на звезди на поп културата, актьори и музиканти (като тези на Джон Ленън и Йоко Оно).

Пред обектива му те често показват неочаквана откритост и уязвимост.

Фотографът-разказвач Кишин Шинояма

Снимки: Kishin Shinoyama
Негови книги могат да бъдат открити в: Taschen
Източник: Cultua Inquieta

Още един любим японски фотограф:

Психологически заредените образи на Eikoh Hosoe, преобърнали експерименталното изкуство на Япония

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук