Macarons

„Убежище в Париж” (Издателство „Колибри”) на Корин Ганц завладява с френски изречения, романтика, много женственост, мъничко тъга и описания, които могат да те накарат да усетиш аромата на маслени кроасани и дори да почувстваш опиянението на червеното вино.

Историята

Тя ни представя малка, но важна част от живота на три жени, които на пръв поглед са коренно различни. Съдбата обича игрите, както знаем, и ги събира в една стара аристократична къща с душа, за да си подадат ръка една на друга.

Американката Ани трябва да преживее тъгата по смъртта на съпруга си и да преоткрие живота си във Франция като вдовица и майка на три деца. Красивата Лола пристига от Бел Еър, за да се освободи от сянката на другите (и най-вече на властния си мъж), да намери себе си и да се научи да се вслушва в собствените си желания. Самотната Алтеа пък трябва да преоткрие изцяло мястото си в света и да намери сили да се измъкне от дупката, в която се намира.

Героините на Ганц са силни и емоционални и авторката подробно ни изрежда многото им роли ви живота – те са и жени, и съпруги, и майки, и дъщери, които изпитват богата гама от чувства като любов, самота, отхвърляне, тъга и, разбира се, надежда.

Париж, най-романтичият град на света, неизменно присъства като отделен герой в тази женска история и като любезен домакин дарява трите чужденки с утеха и вяра под формата на храна, китни улици за дълги разходки, атмосфера, вино и всичко типично френско.

Българската корица на "Убежище в Париж"

Българската корица на „Убежище в Париж“

Тъй като животът поставя писателката на книгата в две държави, във Франция до 20-ата й годишнина и в САЩ като майка и съпруга след това, тя използва наблюденията си, за да ни разкрие с много чувство за хумор разликите между французи и американци и особено между парижанките и, хм, останалия не толкова изтънчен свят.

Ако трябва да събера впечатленията си в едно изречение – „Убежище в Париж” е книга за пътешествието към женската душа. В главата ми се настани и една мисъл – колко ли камъчета с форма на сърце могат да бъдат забелязани, ако започнеш да ги търсиш.

Избрани цитати

Чарът е нещо толкова неуловимо. Може да си прекрасен и да нямаш чар. Може да си грозен и да имаш чар

  • Работата бе там, че вече имаше два Аза – Аз преди и Аз след, и не знаеше към коя от тези две категории да отнесе решението си (…) На какво бе способен новият й Аз? Всъщност не беше ли новият й Аз, този по-тъмен, по-гневен и недоверчив Аз, по-истински и верен на онази или на онова, което тя беше в действителност?
  • Оплакванията във Франция, както установи с годините, нямаха нищо общо с негативизма. Au contraire*, те бяха знак за изтънчен ум. Недоволството в тази страна бе форма на изкуство. Нейната къща си беше нейна територия и тя възнамеряваше да стане мърморко en chef**.
  • Чарът е нещо толкова неуловимо. Може да си прекрасен и да нямаш чар. Може да си грозен и да имаш чар.
  • Никое кафе не се изпиваше набързо в пластмасова чаша, никой донат не се изяждаше в движение. Париж не представляваше бързооборотно общество. Разговорите се водеха на малки групички от мъже и жени, които изглеждаха погълнати едни от други, общуваха пълноценно. Навярно това бе основата на романтизма тук.

*au contraire (фр.) – напротив

**en chef (фр.) – главен

Малко за автора

Корин Ганц

Корин Ганц

Корин Ганц е родена във Франция, където прекарва първите 20 години от живота си.

Учи съвременни изкуства в Сорбоната, работи в областта на маркетинга и рекламата в Париж, Сан Франсиско и Лос Анджелис.

Тя е известна с блога си Hidden in France, в който с чувство за хумор коментира взаимоотношения, ястия, обзавеждане и всичко типично френско.

Живее близо до Лос Анджелис със съпруга си и двамата им синове.

„Убежище в Париж“ е дебютният й роман и вече е преведен на завидно количество езици.

Изненада за българските й читатели

И една малка изненада – вниманието към книгата не свършва тук! Докато разглеждах страницата на писателката, се впечатлих от специалното място, което е посветила на кориците на книгата си в отделните държави.

Така се реших да й драсна няколко реда  – да я поздравя за великолепния дебют и да й споделя, че вече е обичана у нас. Резултатът – тази изключително мила жена не просто отговори в рамките на часове, а и разказа за „онлайн” запознанството ни в своята страничка (и добави и нашата корица към колекцията си) .

И още – Корин Ганц се съгласи да отговори на няколко въпроса за българските си фенове и по-специално – за читателите на Jasmin.bg

Ще разберете какво най-много й липсва от Франция, каква, според нея, е „подправката” за щастлив брак и с кои три прилагателни би описала Париж…

Очаквайте интервюто с Корин Ганц в понеделник!

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (18%)
  • вдъхновяваща (27%)
  • любопитна (9%)
  • забавна (9%)
  • гореща (9%)
  • щура (18%)
  • необикновена (9%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук