„Черно и сребърно” на Паоло Джордано (Издателство „Колибри”) е малка, спретната и интимна книга, която ни разкрива обикновения свят на семейството и любовта.

„Черно и сребърно”

Историята е разказана през призмата на живота на трети човек – помощницата Госпожа А., която е различна, чувствителна, всеотдайна и много обичана. Неизбежно емоциите се показват на повърхността, когато добре споеният свят на младото семейство се разклаща от неизличимата болест и смъртта на грижовната дама.

Книгата ни учи, че понякога любовта сякаш не съществува сама за себе си, а се крепи на наличието на свидетел.  Така основните герои – преподавателят по физика и съпругата му декоратор Нора, трябва да си дадат сметка, че черният цвят – неговият философски поглед към живота, и сребърният – нейната жизнена сила и неуморна енергия, не се сливат, а си съжителстват.

В тази кратка новела няма набор от много жизнени и постоянно променящи се и пътуващи герои. Атмосферата е спокойна и донякъде дори статична. Останах с усещането, че авторът, който, между другото, е физик (!), е поставил героите си в лаборатория и изследва внимателно всяко тяхно чувство и всяка тяхна мисъл, за да сглоби и определи смисъла на цялото, наречено любов и по-специално онази любов на ежедневието, в което има различни планове, желания, прахосмукачки, предпочитания за вечерята и липса на време един за друг.

Избрани цитати

Хората са такива скъперници откъм кураж. Искат само да се уверят, че го имаш в по-малки количества и от тях.

  • Когато една връзка приключва, по-добре да приключи рязко и окончателно, дори и да е между възрастна бавачка и детето й.
  • Питам се дали вярата щеше наистина да пусне корени в сина ни, ако госпожа А. беше имала време да я подхранва. Може би щеше да е цяло щастие за него: едно каквото и да е кредо, смислено или не, сложно или просто според случая, все е по-добре от липса на кредо.

Малко за автора

Paolo_Giordano

Паоло Джордано е роден на 19 декември 1982 г. в Торино, Италия. Освен писател, той е и доктор по теоретична физика.

Първият му роман, „Самотата на простите числа“, е издаден през 2008 г. и бързо става международен бестселър, който е преведен в 40 страни. За него получава наградата „Кампиело” на Венецианския интитут, както и„Стрега” на Италианската академия. Романът е и екранизиран през 2010 г.

„Човешкото тяло” е вторият му роман, който утвърждава името му на забележителен европейски писател.  Написан е, след като Джордано предприема пътуване до Афганистан през 2010 г. и попада на военна база в пустинята.

„Черно и сребърно” е третият му роман и е издаден през 2014 г.

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук