Ако търсите идеи за подарък, разгледайте празничния ни списък и зарадвайте ваш близък, колега или приятел

книги, които да подарите за Коледа

Книжките са доста универсален подарък или добавка към подарък, при това не само за най-запалените любители на литературата. Изборът понякога се оказва труден, особено ако не знаете конкретните предпочитания на човека, за когото е предназначена изненадата.

Разнообразието на пазара е огромно и ето защо този кратък подбор е един малък предколеден подарък за вас – да ви улесни… или обърка повече, когато си харесате няколко от предложенията :-) .

А защо не и да ви вдъхнови да направите подарък И на себе си!

10 книги, които да подарите за Коледа

Щастието е… (500 неща, които ни правят щастливи)

shtastieto_eИзд. „Сиела

Безспорно, книга, изпълнена със щастие, е чудесно допълнение към празничната атмосфера на Коледа.

Да се влюбиш, прегръдка в леглото, комплимент от непознат, едно хубаво „дай пет”, среща с приятел и една спокойна петък вечер!

Тези и още 454 причини да бъдете щастливи ще откриете в уникалната „Щастието е…” на  Лайза Суърлинг и Ралф Лейзър.

Очарователните илюстрации ще ви накарат да се усмихнете и ще ви напомнят, че всеки ден срещаме стотици неща, на които да се радваме.

Така че четете и открийте всичко – малко или голямо, очаквано или неочаквано – което ви прави щастливи! И не на последно място – няма по-добро време да си начертаете път към щастието от началото на Новата година.

За какво говоря, когато говоря за бягането

zakgovkgovzabqgИзд. „Колибри

Моето лично мнение е, че авторът Харуки Мураками е символ на качествената литература, защото пише увлекателно, шарено, многопластово, поучително и без нито един излишен детайл.

А за какво говори, когато говори за бягането?

За себе си, искрено и с хумор, за съкровените си мисли, за премълчаното и преглътнатото, за поуките от житейския път, за писателския труд, за предизвикателствата пред маратонеца, за вчерашния и днешния си Аз, за изнизващото се време и за браздата, която оставя.

Всеки ден той бяга, години наред, по 10 километра, в усамотение, под глухия звук от стъпките и в ритъма на любимия си рок, бяга в празното, бяга в себе си и към себе си.

Бляскавият двор

bliaskaviqt_dvorИзд. „Сиела

Новата поредица на Ришел Мийд е изпълнена със спиращи дъха приключения и завладяваща романтика.

Аделейд, младата графиня на Ротфорд, е поставена пред избор – да спаси семейството си от разоряване, като се съгласи на натрапен брак и бъдеще без шанс за промяна, или да избяга, оставяйки целия си предишен живот за гърба си.

Вярна на несломимия си дух, Аделейд разменя мястото си с това на личната си прислужница, което я отвежда сред лъскавите коридори на Бляскавия двор, който се оказва управляван от мрачни загадки…

Какви са те, ще прочетете в новата книга на авторката, покорила света със своята „Академия за вампири“, която се радва на над 8 милиона продадени бройки в цял свят и е преведена на повече от 30 езика.

Момчето с гълъбите

momchetosgylybiteИзд. „Колибри

Романът на Меир Шалев е едно от най-превежданите израелски произведения.

Той  би могъл да бъде наречен трогателен разказ за война, любов и гълъби.

Темата и в двете сюжетни линии, които се развиват паралелно в различни времеви плана, е любовта.

Две поколения, свързани с една непрежалима любов, в която брънката „Малчугана – Яир Менделсон“ отначало само се загатва, докато постепенно се разкрива напълно едва в самия край на творбата.

Саможертвата на поколението, извоювало независимостта на младата държава Израел, не е забравена, но е отстъпила място на сложното и многолико съвремие, в което – макар и вече без посредничеството на гълъбите – любовта е все така търсена, губена и преоткривана.

„Момчето с гълъбите“ се превърна в световен бестселър още с издаването си, а театралната постановка, създадена по романа, все още се играе на сцената на известния театър „Гешер“.

Мама

svartanmamaИзд. „Колибри

Разказ за живота на неповторимата Силви Вартан, предаден от самата нея!

„Мама…” е книга, написана с много любов и с дълбока признателност към жената, с която голямата певица е имала особено силна връзка.

Успоредно с образа на майка Илона Майер, живяла нелек живот, без никога да се оплаче, Вартан ни представя и собствените си премеждия и успехи, разказва за началото на певческата си кариера и за нейния апогей, за браковете си с Джони Холидей и Тони Скоти, за баща си, брат си, децата си, за дните и годините, които е живяла до обичаната си майка.

„Мама…” е вълнуващо свидетелство за силата на обичта и за смелостта на хората, принудени от обстоятелствата да водят живот на изгнаници. Един подарък, който трябва да направите на себе си!

Трескав блян

treskav_blianИзд. „Сиела

Романът е вълнуващ нов прочит на вампирския мит от автора на „Песен за огън и лед” Джордж Р. Р. Мартин!

Със сигурност имате поне един познат, който харесва популярната му поредица или следи сериала на HBO, направен по нея „Игра на тронове”.

Действието в романа на „Трескав блян” се развива в САЩ малко преди Гражданската война.

В южните щати все още има робство, а цената на човешкия живот понякога се оказва е твърде ниска.

Това са времена на кръв и страдание, но и времена на чест и лоялност.

Черво с чар

Българската корица на „Черво с чар”

Изд. „Колибри

Книгата на младият и талантлив немски гастроентеролог Джулия Ендерс наистина разкрива колко пренебрегван орган е червото.

Това е едно доста необикновено произведение, което ни разказва за самите нас – как работи тялото ни, как са свързани системите му, какво се случва с безупречно декорираното парче торта, след като го хапнем и как стомахът и червата проявяват толкова много капризи само с една цел – и не, не за да ни дразнят, а да ни предпазят от вредите, които, съзнателно или не, си причиняваме.

„Черво с чар” е кратък наръчник за здравословен живот, като авторката не акцентира толкова върху конкретни медицински съвети, а по-скоро читателите сами стигат до важните изводи, след като разберат как организмът приема не просто различните видове храни, а и стреса, безсънието и дори – чувствата.

Книгата оглави класацията на „Колибри“ за 2016 г., като нонфикшън литература за първи път достига такъв връх в историята на издателството.

Ревю за нея прочетете тук.

Гениалната приятелка

genpriqtelkaИзд. „Колибри

Романът на Елена Феранте е история за израстването на две момичета, а и на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години.

Това е първата част от тетралогия с проста и изчистена сюжетна линия – Лила изчезва и заличава всяка следа от съществуването си, синът й търси помощ от приятелката й от детинство, Елена, която решава да напише книга за съвместния им живот.

Разказът се води от името на Елена, гениалната приятелка е Лила.

Двете черпят сила една от друга, помагат си, но и си нанасят душевни рани, ограбват се взаимно в емоционално и интелектуално отношение.

Феранте се занимава най-вече с вътрешното, невидимото насилие над психиката. Един шедьовър на психологизма в завладяваща епична рамка. Списание „Вог” нарича книгата „един от най-нюансираните портрети на женското приятелство”.

Добрият късмет на момента

dobriatkusmetИзд. „Емас

Авторът на книгата Матю Куик вече е познат на световната литературна сцена с бестселъра си „Наръчник на оптимиста“.

Това е забавна и деликатна история за семейството, приятелството, тъгата, за приемането на живота такъв, какъвто е, и за Ричард Гиър.

Бартолъмю Нийл е живял с майка си 38 години. Когато тя се разболява и си отива, той няма представа как да се оправя сам. Червенокосата терапевтка Уенди го съветва да открие своето ято и да отлети.

Но как се учи да лети човек, прекарал целия си живот, дълбоко вкоренен до майка си?

Бартолъмю намира в скрина на майка си писмо от Ричард Гиър, агитиращо за бойкот на олимпийските игри в Пекин, и вижда в това космически знак – все пак, през последните си дни, тя го е наричала така…

Един вдъхновяващ разказ, който ще ви накара да се замислите над ритъма на Вселената и да си дадете сметка за съзидателната сила на добрината и любовта.

Дневникът на Мишо

dnevnikut_na_mishoИзд. „Сиела

Един подходящ подарък за тийнейджър.

Дневникът, с автори Антон Бухалов и Станислав Коен разрива какво се случва в главата на Мишо от сериала „Не така, брат” и разказва най-срамните и най-комичните му истории.

Това са случки, които никой все още не е виждал или чувал. В историята се появяват и останалите герои от сериала– Дидо, Виктория, Беатрис и Дочев.

Освен като трагично-комедийно четиво, „Дневникът на Мишо” може да се използва и като учебник по непрецаквизъм – науката за това, какво не трябва да правиш в живота.

Разбира се, не бива да пропускаме и най-малките, които са най-щастливи, когато получават подаръци от Дядо Коледа. Разгледайте и списъка на Jasmin.bg с предложения за детски книжки тук:

5 “приказни” идеи за подаръци за деца, с които да замените (или добавите към) Барби и Спайдърмен

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (50%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук