Фестивалът влиза в четвърто измерение

CineLibri 2016Броени дни остават до откриването на CineLibri 2016 – единственият фестивал, посветен на добрите примери за пътя на думите от белия лист до големия екран.

И тази година организаторите от Colibri ще предложат на публиката не само първокласни литература и кино, но и преживявания, шеговито обединени под мотото „четвърто измерение“.

Ще влезем в него още на откриването на 5 октомври от 19.00 часа, където на сцената в Зала 1 на НДК преди премиерата си ще се качи безподобният, екстравагантен, непредвидим Фредерик Бегбеде.

Той ще получи първата почетна статуетка CineLibri за умението си да превежда думите в образи, без да отстъпва от своето верую – да провокира и скандализира публиката.

След церемонията зрителите ще могат да видят най-темпераментния му филм – „Идеалът”, екранизация на издадения у нас бестселър „Помощ, простете”. Събитието ще бъде увенчано с автентичен мултимедиен танцов пърформанс.

Фредерик Бегбеде  ще има и втора среща с публиката – на 6 октомври, отново в 19:00 часа, когато ще открие „99 франка”, един зашеметяващ филм на режисьора Ян Кунен с участието на Жан Дюжарден.

Събитието ще се състои в кино „Люмиер” в съпровод с „егоистична” почерпка по повод преизданието на „Романтичният егоист”, друга култова книга, която ще се продава с намаление и подпис от самия Бегбеде преди и след прожекцията.

Фредерик Бегбеде открива CineLibri 2016

Фредерик Бегбеде

Второто издание на фестивала посреща и иконата на чешкото кино Иржи Менцел и едно от най-значимите имена на холандската проза – Арнон Грюнберг!

Подарък за почитателите на ненадминатия литературен мистификатор Ромен Гари ще бъде срещата с екипа на документалния филм „Книжарят”, довел у нас Катрин Бернщайн, съсценарист и двигател на проекта.

Зрителите ще могат да се докоснат до четвъртото измерение и на поредица от паралелни събития, инсталации, хепънинги и почерпки. Преди 5 от прожекциите посетителите буквално ще влязат и ще могат да се снимат в сцени от филмите с герои от „Любовникът“, „Шери“, „Като гореща вода за шоколад“, „Обслужвал съм английския крал“ и „Геният“.

Преди френските филми ще се пие вино, преди британски – уиски, преди чешките – чешка бира, а преди „Като гореща вода за шоколад” ще се пие естествено топъл шоколад.

На играта на Иван Бърнев ще се насладим в комедията "Обслужвал  съм английския крал"

Друг ключов акцент в паралелната програма на фестивала са ателиета по сценарно писане с участието на Иржи Менцел, Арнон Грюнберг, Георги Тенев и Тео Чепилов, както и срещи с преводачи, актьори и кинокритици.

Специално за фестивала ИК Колибри издава над 10 нови книги и множество утвърдени автори като Маргьорит Дюрас, Колет, Дж. Г. Балард, Даниел Келман, Филип Джиан. Традиционно в програмата влизат премиерите на нови произведения от емблематичната поредица Амаркорд – книги на най-големите живи европейски режисьори – Вернер Херцог и Иржи Менцел.

Билетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 вече са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дaти, киносалони и градове, както и за всички съпътстващи събития е достъпна на официалната уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук