Билетите за фестивала вече са в продажба, а пълната програма е обявена

Вече ви разказахме (каквото знаем) за предстоящото откриване на любимия фестивал, срещаш литературата с киното.

Ето, че можем да разкрием повече:

Акценти в програмата на CineLibri 2016

CineLibri 2016Над сто прожекции на осемнайсет пълнометражни и един документален филм влизат в програмата на CineLibri 2016.

Второто издание на кино-литературния фестивал ще покаже 10 национални и една световна премиера от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен.

Специалните гости тази година ще са Фредерик Бегбеде, Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн – знаменитости от световна величина с неоспорими постижения в областта на киното и литературата.

Церемонията по откриването на CineLibri е на 5 октомври в Зала 1 на НДК и включва новаторския мултимедиен пърформанс Humming, както и на връчването на първата почетна статуетка CineLibri на ексцентричния писател и кинорежисьор Фредерик Бегбеде за насърчаване на симбиозата между кино и литература.

След церемонията публиката ще може да види най-новият му филм „Идеалът” – екранизация на шеметния бестселър „Помощ, простете”.

idealut

На 12 и 13 октомври известният холандски писател Арнон Грюнберг ще представи филма „Тирза”, екранизация на собствения му роман, удостоен с цял букет престижни литературни отличия.

На свой ред, на 14 и 15 октомври, живата легенда на чешкото кино Иржи Менцел ще открие прожекциите на филма „Обслужвал съм английския крал” по едноименния роман на Бохумил Храбал – едно от най-величавите имена в европейската проза на XX век.

Сред гостите на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн като представител на амбициозния френско-български екип, който стои зад документалния филм „Книжарят”, посветен на Ромен Гари.

CineLibri ще предложи и силна паралелна програма от специални събития. Основен акцент в нея са двете творчески ателиета по сценарно писане – част от конкурса Jameson First Shot – глобално партньорство между партньорите ни Jameson Irish Whiskey и продуцентската компания Trigger Street Productions на режисьора, продуцент и актьор Кевин Спейси.

В два поредни дни българските сценаристи ще бъдат обучавани от два международни тандема – Арнон Грюнберг и Тео Чепилов на 13 октомври и Иржи Менцел и Георги Тенев на 15 октомври.

Зрителите на CineLibri ще имат изключителната възможност да оценят режисьорския дебют на Юън Макрегър – „Американска идилия”, адаптация на всепризнатия шедьовър на Филип Рот „Американски пасторал” дни преди официалната му световна премиера!

Втората ключова прожекция в Зала 1 на НДК пък е на блестящата биографична драма „Гений” с Джъд Лоу, Никол Кидман и Колин Фърт.

GENIUS-picture

Колин Фърт и Джъд Лоу в даващия силни заявки за Оскар „Гений“

Сред селектираните кинопродукции, екранизации на съвременни и класически литературни произведения, се нареждат „Небостъргач” по смразяващата антиутопия на Дж. Г. Балард, „Вечност” на режисьора Тран Ан Хунг с Одри Тоту в главната роля и слисващата кинолента на Пол Верховен, „Тя” с грандамата на френското кино Изабел Юпер.

Почитателите на вечните филмови класики ще могат да видят екранизацията на романа на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, „Като гореща вода за шоколад” по бестселъра на Лаура Ескивел, скандалния филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът” и „За мишките и хората” – адаптация на една от знаковите истории от съкровищницата на американската литература.

Непосредствено преди и след прожекциите екранизираните книги ще се предлагат с отстъпка до 30% от коричната цена. Преди повечето софийски прожекции има предвидени специални събития, инсталации и почерпки.

На играта на Иван Бърнев ще се насладим в комедията "Обслужвал съм английския крал"

На играта на Иван Бърнев ще се насладим в комедията „Обслужвал съм английския крал“

Билети

Билетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 вече са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дaти, киносалони и градове, както и за всички съпътстващи събития е достъпна на страницата на фестивала: www.cinelibri.com

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук