Днес казваме Здравей на една усмихната чаровница – ентусиаст, който искрено вярва в доброто, в красивото, в храната като дар и в тялото като единствения дом, който имаме.

И помага на десетки хора, безвъзмездно, да повярват в същото и да променят живота си.

Бени от Здравей

Бени от Здравей

Казваш се Албена Тонкин, но предпочиташ да те наричат Бени. Защо?

Здравей :) Да ме наричат Бени или по-скоро Бени от Здравей си дойде от само себе си! На мен много ми допада и виждам, че така изграждам по-хубава и бърза връзка с хората, много по-лесно ме чувстват близка. Пък и когато някой ми каже Албена, все едно ми се кара ;)

От графичен дизайнер до човек, вдъхновяващ стотици хора да променят живота си – трудна ли е подобна трансформация?

Когато човек следва естественото развитие на живота и новите неща, които се предлагат по пътя, нещата се получават много лесно и плавно, без някакво сериозно обмисляне и трудности.

Преди да стана графичен дизайнер помагах на майка ми в сладкарския цех, който имахме, работила съм там много години и съм натрупала изключително много опит и знания. По време на работата ми там започнах да се занимавам с дизайн без да съм го мислила – правех етикети, опаковки и други визии, които ни бяха необходими. Тук е важно да отбележа, че от малка се занимавам с рисуване, но никога не съм целяла да стана графичен дизайнер.

След това кандидатствах Сценография, но бързо открих, че това не беше моето и се прехвърлих да уча Реклама. Там имах няколко курса по графичен дизайн, които ми помогнаха да работя по-добре с определени графични програми. Това за мен беше най-ценното от цялото обучение.

Към края на ученето ми с една приятелка си направихме малък копирен център, който съществува 3 години, там по стечение на обстоятелствата открих, че ми хареса да правя Лога и Корпоративен дизайн. И така следващите около 7 години бях графичен дизайнер на свободна практика и работех с клиенти от цял свят.

Здравей се появи от само себе си след личната трансформация, която преживях. Започнах да споделям с хората около мен, на тях им беше интересно и все повече хора искаха да разберат какво и как съм направила. Така около 10 месеца след промяната, която направих стартирах проекта Здравей като личен блог.

За 2 години той се превърна в една от най-посещаваните платформи за балансиран начин на живот, с което много се гордея.

Удивителната трансформация на Бени

Удивителната трансформация на Бени

„Светлината в тунела при мен дойде на шега“, споделяш . Разкажи ни за това лично пътуване.

Да, моята трансформация наистина беше на шега, просто един бас със сестра ми, в който се обзаложихме да не хапваме сладко един месец. След облога до мен стигна филма “Гладен за промяна” и от там всичко се промени буквално за секунди.

Осъзнах какво правя с тялото и себе си, реших да действам и да направя промяна. Само за 21 дни вече бях друг човек. Чувствах се хиляди пъти по-добре, всъщност открих, че състоянието, в което се намирах не е нормално и че може да се чувствам невероятно. Казах сбогом на главоболията, умората, нередовния стомах, проблемите със съня и какво ли още не.

Съветвам всеки да опита, при мен стана за секунди, при други ще отнеме време. Но когато човек усети енергията, свежестта, лекотата, здравето, става много по-лесно да върви напред и да не се отказва.

Какво представлява „Здравей“? Ти как казваш „Здравей!“ на тези, които идват за първи път при теб, плахо и изпълнени с въпроси?

Здравей, както аз го наричам, е твоят приятел по пътя към по-здрав и балансиран живот. Ние сме тук, за да предоставим ценна и полезна информация, да дадем насоки, стъпки, варианти за това как човек може да живее един по-пълноценен и щастлив живот. И разбира се всичко това е безплатно.

Идеята ни е чрез позитивна нагласа и настроени да предразположим всички да опитат да са по-здрави и да не се страхуват от това, което им предстои. Всички ние се плашим да излезем от рамката, в която живеем, а няма защо да е така. Извън рамката ни чака един по-красив и магически свят! Единственото, което ни е необходимо е смелостта да прекрачим границите, с които сме се оградили.

Тук идва Здравей, за да подаде ръка и да помогне в разширяването на хоризонтите.

Кои са най-големите страхове на хората, които се обръщат към теб? А кой мит за храненето те е учудвал най-силно?

Всеки има различни страхове. Според мен ни е страх да опитваме нови неща, страх ни е да бъдем отворени и ни е страх да не се провалим. А най-интересното е, че точно провалите са нашите учители и те ни осигуряват по-добър живот.

Има много митове за храненето, аз не съм специалист в тази област и не давам съвети. Има хиляди начини на хранене и хиляди режими. За мен най-важното е всеки да открие какво работи за него, какво го кара да се чувства здрав и щастлив. Няма универсално хапче и решение за всички. Всеки от нас е уникална вселена и е най-добре да следва себе си и това, което тялото му казва.

Не обичам поставянето на етикети и знам, че днес всеки от нас е един, а утре вече ще е друг човек. Ние се променяме непрекъснато и е много важно да се адаптираме и да бъдем гъвкави. Така ще живеем прекрасно.

Snimka-Kampaniq

„Джусинг“ е доста модерна дума. Какво все пак се крие зад нея?

Джусингът е един начин, който според мен може да помогне на много хора да направят първа крачка към промяна. Това е така, защото е лесен и резултатите се виждат много бързо.

За повечето хора това работи, има и процент, за който не работи. Хубавото е, че има много алтернативи и всеки може да намери подходящата за него.

Идеята на Джусинга, соколечение или сокопиене (или който както иска да го нарича – за мен думите нямат значение, целта и резултата са важни) е за кратък период от време да ни помогне да изчистим по-засилено тялото си, да се почувстваме по-добре, с повече енергия, по-жизнени, без проблеми със сън, стомах, нерви, пъпки и т.н. Както всички знаем, тялото ни е една перфектна машина и всеки ден се изчиства. Благодарение на детокс програмите, ние засилваме тези процеси и постигаме по-бързи резултати.

След като веднъж човек е видял как наистина може да се чувства е лесно и той сам намира баланса за себе си. Ние предлагаме една захранваща програма, която е прекрасен начин за балансирано хранене. Тази програма всеки може да си я модифицира, така че да отговори на нуждите му.

11

Разкажи ни примера с баничката и какво всъщност е празна калория?

Тъй като не съм специалист в тази област си обяснявам нещата по мой си начин, за да са ми лесни за разбиране. Историята с баничката и всяка подобна храна е следната:

Тялото ни има нужда от определени хранителни вещества за да функционира. Когато иска да си набави нещо определено то ни подава сигнали за глад и ние хапваме. В случая хапваме баничка и ни е много вкусно. Храната се смила и тялото започва да се възползва от хранителните вещества, които сме му предоставили. Започвайки този процес то вижда, че в храната, която сме изяли, няма нищо ценно и то не може да си набави това, което му е необходимо, затова ни подава нов сигнал за глад. Обикновено ние му даваме пак нещо боклучаво и така въпреки че сме преяли, тялото си остава гладно.

Така с годините изчерпваме запасите в организма си и той започва да се разболява.

Горе долу е това. Идеята е да даваме на тялото си качествена храна, пълна с ценни хранителни вещества. Така то ще е щастливо и ще ни служи по-дълго и по-добре.

Важно е да отбележа, че много от сигналите за глад всъщност са сигнали за жажда. Така че първо пийте вода и след това ако сигналите остават може да хапнете.

Какви практични съвети даваш на хората, които казват, че е трудно да се хранят здравословно? Например, че нямат време да си направят пресен сок на работа, че от среща в среща не им остава време за салата, а само за сандвич, че храненето със здравословни продукти е скъпо, че готвенето на толкова разнообразни ястия е трудно, че няма какво да си поръчат в ресторант…?

Казвам им да опитат да планират. Всичко е въпрос на добра подготовка. Ако човек има желание, може да се справи със всичко.

Стотици от хората, които правят нашите програми, ходят на работа, което по никакъв начин не им пречи да се хранят здравословно.

Превърнете балансираното хранене в една игра, предизвиквайте се как ще се справите по-добре, как ще достигнете по-високо ниво и не забравяйте, че правите всичко за себе си и тялото си – вашият единствен истински дом на тази земя.

Вече има и много заведения, които предлагат в менюто си балансирани решение, а има и такива, които са изцяло ориентирани в тази посока.

Ти например какво си поръчваш, ако си се озовала с приятели в пицария? А ако се наложи цял ден да си навън, каква „улична храна“ избираш“?

В пицариите винаги има салата, обикновено има и риба. Никога не са само пици ;)

Навън има много плодове, ядки, има вече много алтернативи за хапване и места от където може да се купи нещо, което да е ок за момента.

Намират се много фреш барове, в които вече няма само фрешове, а изобилие от предложения за хапване, има дори чиа пудинг. Вече става доста по-лесно.

„Здравей“ е изключително бързо пораснало „дете“  – от място, на което да се събере информацията, която разпращаш на приятели до различни програми, книги, онлайн магазин и дори мащабен Фестивал на здравето. Какво още предвиждаш за неговата „зрялост“?

Да, Здравей расте изключително бързо, което може само да ни радва. Това, което може да очакват нашите фенове в бъдеще, е още повече разнообразие, полезна информация, много нови статии, рецепти, програми и разбира се много събития и фестивали!

„Здравей“ е богат  на разнообразна и полезна информация – от това как да съхраняваме зеленчуци и плодове до психология на здравето и храненето.  Как успяваш да се образоваш по толкова теми?

Имаме си наистина много! В началото четях за всяко нещо и подготвях материал за него. В един момент осъзнах, че вече няма как да се справям сама и няма как да знам всичко и да правя всичко, освен ако не искам да полудея, хахаха.

В Здравей вече имаме много гост-автори, които споделят невероятни статии свързани с практиката им и това, което са преживели, отделно имаме рубрика Рецепта от Приятел, която прекрасно допълва рецептите, които нашия екип подготвя.

И разбира се Здравей вече не съм само аз, ние сме един прекрасен екип,  в който всеки допринася, за да се осъществи мисията на Здраве, а именно да помогнем на поне 1 000 000 българи да живеят по-здрав, по-балансиран и по-щастлив живот!

Всяка година организираш по 4 безплатни детокс кампании – с много информация за същността на детокса, „планер“ за пазаруване на необходимите продукти, рецепти, захранване, мотивационни материали. Звучи като много подготвителна работа, защо го правиш безвъзмездно?

Да, правим тези групови детокс кампании, защото така достигаме до повече хора, които да направят своята първа крачка. В бъдеще ще започнем да подготвяме и сезонни програми, защото много от читателите ни вече искат това да се осъществи.

Работата не е малко, но пък е приятна. Някак не виждам смисъл това да е платено, все пак идеята е да помогна на хората. И единствено чрез безплатни програми мога да достигна до повече от тях. Така всеки има равен шанс, равен старт и нашата пълна подкрепа, за да започне своя по-добър живот!

Това, което предлагаме като платено са нашите продукти Здравей, все пак, за да може един проект да съществува, да расте, да се развива и да помага на възможно най-много хора, той трябва да има печалба от някъде. Ако няма, проектът просто ще изчезне с времето.

Разкажи за Фестивала на здравето на всички, които не са успели да присъстват. Ти как го видя с очите на организатор, от раждането на идеята до участието на хиляди хора? Ще се случи ли отново?

Фестивалът беше едно Магическо събитие! Трудно е да се разкаже и смятам, че всеки го е преживял по собствен начин. Мен ме радва фактът, че хората останаха много доволни, забавляваха се и успяха да се докоснат до много неща, които със сигурност са променили поне няколко живота.

Една хубава история – след фестивала една дама била в книжарница и видяла няколко деца на около десет годишна възраст. Едното момиченце казало на другите, че иска да си купи прежда и те започнали да му се смеят как може да иска това. То им казало – на Фестивала на Здравето ме научиха да плета Мандали, хареса ми много и искам да продължа.

Това е нещото, заради което правим това събитие. Да се докоснем до малките, да им покажем колко добър, пъстър и интересен може да бъде светът и да им помогнем от малки да заживеят по-балансирано с любов към света.

Иначе подготовката на Фестивала продължи 6 месеца, научихме много неща, радвам се, че ни се случи и още от сега започваме да подготвяме следващия.

На събитието имаше над 25 000 души, десетки безплатни лекции, спортни класове, спортни игри, работилнички, изложители, танци, музика и много красиво и топло настроени!

Настроение, за което изключително много благодарим на нашите слънчеви 130 доброволеца! Без тях Магията на Фестивала не би била възможна.

Среща се и мнението, че детокс програмите са шарлатанство, тъй като тялото само се „пречиства“ чрез черния дроб, бъбреците, дори през кожата си. Нужно е само да му помогнем с пиенето на достатъчно вода и пълноценен сън. Ти какво отговаряш на скептиците?

Както по-горе казах – да, тялото ни се изчиства само. Обаче начинът, по който живеем го замърсява прекалено много. За това ние ускоряваме процеса и създаваме нови навици, с които да помогнем на тялото да работи по-лесно и ефективно.

И все пак програмите ни са безплатни, всеки може да опита и да прецени сам за себе си. Не искаме да караме никой да прави на сила нещо.

„Здравей“ освен  всичко друго е доста цветно и усмихващо място. Забелязахме, че не назидаваш, не се караш за лошите ни навици, не цитираш черни статистики…

Здравей, това съм аз! Чрез него изразявам себе си и това,  в което вярвам. В Здравей правя това, с което искам да обогатя света и се държа с хората така както искам те да се държат с мен. В Здравей попадат само хубави неща.

Целта на мен и на мъжа ми – Юли Тонкин, е да извличаме от хората положителното и да им покажем, че чрез позитивна нагласа, желание да се помага, любов един към друг, могат да се получат прикани неща, които са много по-силни от негативизма и страха.

На гости като на гости! Ако искаме да „почерпим“ читателите с любима твоя рецепта, коя би била тя?

Обичам много гоститата и това да давам на хората около мен!

В зависимост какво е гостито мога да предложа различни неща.

Ако е сутрешно предлагам любимата ми рецепта Смути във Форма:

forma-2

Ако гостът ми не е фен на зелените смутита, веднага му предлагам смути Подарък:

podaryk-2

Ако е нещо обедно, особено в сезона на тиквичките, предлагам невероятните сурови спагети Вкуско:

vkusko-2

Ако пък е време за десерт, няма как да мине без приказния Авокадо пудинг!

avocado-2

Благодаря за поканата и прекрасните въпроси!
Бени

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (4%)
  • вдъхновяваща (75%)
  • любопитна (7%)
  • забавна (7%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (4%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (4%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук