Снимките на животни, направени от професионални фотографи, са истинско произведение на изкуството, нали?

Някои от “вълшебниците” на  обектива създават портрети, от които животните сякаш ни говорят и показват “човешките си чувства”, други издебват най-дивите им представители, докато завземат изоставени от хората постройки, а трети дори се въоръжават с мини камери и  ултразвукови 4D системи, за да създадат вълнуващи снимки на чудото-живот, развиващ се в майчината утроба

12 трика как да снимаме котката си по-добре

И все пак, в случай че не сте професионален фотограф (пък и колко такива познавате?), а искате да направите красиви снимки на своя любимец, Felicity Berkleef има няколко съвета за вас.

Потребителка на flickr и горд собственик на своенравна котка, Фелисити споделя, че създаването на портрети на любимите ѝ четириноги, ѝ е помогнало да превъзмогне несигурността и най-мрачните моменти в живота. Успешно и красиво, бихме казали.

Готови ли сте за триковете, които тя използва при снимането на котки, но са напълно приложими и за кучета (а и за бебета, както смятат препатили в опитите си да снимат палави хлапета):

1. Снимайте котката си все повече

Някои котки са срамежливи пред камера. Снимайте любимеца си веднъж седмично, после увеличете честотата на “фотосесиите” на два, три и повече пъти. Времето пред обектива също може да се удължава постепенно, така че котката ви да свикне лесно (и комфортно за нея) с факта, че я снимат.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (2)

2. Използвайте “залъгалки”

Това може да бъде лакомство, любима играчка или дори непзнат предмет. Котките са любопитни и докато се занимават с предложената “залъгалка”, може да направите чудесни снимки.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (3)

3. Бъдете търпеливи и уважавайте желанията им

Това е един от най-важните съвети при снимането на домашни любимци: ако не сте търпеливи с тях, те също няма да проявят търпение да стоят пред камерата ви. Добре и да уважавате желанието (или нежеланието) им да ви позират. Създаването на подобни отношения винаги се отблагодарява.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (4)

4. Издавайте звуци

Лесно може да привлечете вниманието на любопитната си котка като издавате звуци – почукване по масата, леко подсвиркване, любима ваша закачка с казването на конкретна дума, дори шептене…

Трябва да имате предвид обаче, че котката ви ще се обърне за не повече от 2 секунди, преди да продължи да прави нещо друго. Така че – бъдете бързи при заснемането на желания кадър!

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (5)

5. Снимайте на дневна светлина

Особено важно, ако снимате котката си в закрито помещение, е да си осигурите обилна светлина. Това зависи до голям степен и от вида на фотоапарата и лещите ви, но ако не разполагате с професионални, може да пробвате просто да снимате със светкавица.

Бъдете внимателни и не прекалявайте с нея, повечето котки я намират за дразнеща.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (6)

6. Изведете котката си навън

Ако така или иначе разхождате любимеца си наблизо до дома, използвайте времето и за фотосесии. Светлината ще е по-добра, отколкото, когато снимате в къщи, цветовете по-наситени, а и “реквизитът”, предоставен от външната среда често- богат и вдъхновяващ.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (7)

7. Използвайте “златните часове” на следобедната дрямката

Предимствата са поне две: 1) любимият ви модел не бърза да излезе извън кадър и 2) светлината по залез слънце е наистина златна. Портретите, които се получават (често с търпение, много проби, настройки и десетки щраквания на обектива) изглеждат вълшебно. Сюрреалистично красиви.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (8)

8. Заведете котката си сред дивата природа

В случай че домашният ви любимец е свикнал с разходките сред природата и не се притеснявате, че ще го изгубите, заведе то на екскурзия. Добър трик е допълнително да си носите и любими негови “залагалки”, които ще го накарат да се чувства комфортно на непознатото място.

Природата би могла да бъде неизчерпаем източник за вдъхновени – както за неговите лудории, така и за вашите снимки.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (9)

9. Използвайте “срамежливата” поза, когато не гледа в камерата

Този съвет може и да звучи странно, но опитът показва, че едни от най-хубавите кадри се получават, когато любимецът ви не гледа право в камерата, а “срамежливо” е извърнал поглед.

Нима за един “модел” има нещо по-хубаво от естествената, отпусната поза?

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (10)

10. Използвайте ръчен фокус

Когато снимате любимото си животно, особено отблизо, най-добре е фокусът да е върху очите му. При автоматичният фокус на повечето камери 7 от 10 щраквания ще фокусират в носа на котката/кучето ви.

Стига фотоапаратът ви да го позволява, използвайте ръчен фокус и търсете красивите очи на любимеца си.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (11)

11. Забавлявайте се и бъдете креативни

Ако приемате фотосесиите с котката си като забавление, ще ви е по-лесно да измисляте нови неща – от пози и места за снимане, до добавянето на различни акценти и предмети до (а понякога и върху) котката си.

Кадърът, на който котката ми се вижда покрита с одеяло, ми хрумна спонтанно докато снимахме в студен есенен ден. Той събра одобрението на хиляди непознати в социалните мрежи, в които го споделих само за ден.

kak-da-snimate-kotkata-si-po-dobre (13)

 

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (9%)
  • вдъхновяваща (43%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (13%)
  • гореща (3%)
  • щура (4%)
  • необикновена (6%)
  • плашеща (3%)
  • обезпокоителна (3%)
  • дразнеща (4%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук