И наградата „Оскар“се присъжда на…

Всеки кинолюбител притаява дъх при тази фраза, нали? Тази година, за 87-ми път, Американската филмова академия връчи наградите си „Оскар“ – на една от най-престижните и бляскави церемонии в света на киното.

И отново мнозина останаха изненадани. Имаше „големи победители“ и „големи губещи“, ако се съди по предвижданията на кино критиците.

За втора поредна година големият победител е мексиканец. „Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството“ на Алехандро Гонзалес Иняриту триумфира с четири от най-важните отличия – за филм, режисура, оригинален сценарий и операторско майсторство.

Другият голям победител  – „Грандхотел Будапеща“, също отнесе четири статуетки и очаквано взе наградите за грим, костюми и сценография, както и за музиката на Александър Депла.

Победителят от „Сънданс“ „Камшичен удар“ си тръгна с три „Оскара“ – за поддържаща роля на Дж. К. Симънс, за съгласувания си със саундтрака монтаж и за миксиране на звука.

Доскоро „покрилата се“ от камерите Патриша Аркет пък получи наградата за женска поддържаща роля в драмата „Юношество“.

Еди Редмейн взе „Оскар“ за ролята си в „Теорията на всичко“, а Джулиан Мур получи първото си отличие след общо 5 номинации за превъплъщението си в болна от Алцхаймер университетска преподавателка във „Все още Алис“.

Един от „губещите“ филми, според критиците, „Игра на кодове“ реализира само една от осемте си номинации – за адаптиран сценарий.

За „най-големия губещ“ обаче бе обявен „Американски снайперист“, който взе единствено статуетка за звуков монтаж при номинации за главна мъжка роля на Брадли Купър и за филм.

Зрелищният „Интерстелар“ очаквано бе награден за визуални ефекти. Полската чернобяла елегия „Ида“ пък стана най-добър чуждоезичен филм, а „Героичната шесторка“ – най-добра анимация. „Гражданинът 4“ за Едуард Сноудън е носителят на „Оскар“ за документален филм.

Водещ на тазгодишната церемония беше комикът Нийл Патрик Харис, който имаше тежката задача да замести Елън Дедженеръс, събрала рекорден брой зрители пред екрана миналата година.

И макар, че направи всичко по-силите си – като например да излезе само по бельо, за да се пошегува с най-известната сцена от „Бърдмен“, актьорът не успя да предизвика фурора на скандалната водеща (която миналата година взриви социалните мрежи с групово звездно селфи).

Може би защото фокусът тази година бяха не толкова пикантните „закачки“ на звездите, а политическите им послания…

Какво казаха големите победители

След като Щон Пен връчи голямата награда на вечерта – за най-добър филм, на Алехандро Гонзалес Иняриту с думите: „Кой даде на това копеле зелена карта?“, мексиканецът посвети наградата на сънародниците си и им пожела да намерят правителството, което заслужават, а на новодошлите имигранти в Щатите – да намерят приема, който е намерил той.

Джулиян Мур разчувства  публиката с думите: „Четох в една статия, че получаването на „Оскар“ удължавало живота с 5 години. Ако е вярно, искам да благодаря на академията. Няма такова нещо като най-добра роля, за мен е чест да бъда номинирана наред с останалите актриси в категорията.“  Актрисата посвети наградата на режисьора на „Все още Алис“, също болен от Алцхаймер и призова да се инвестират повече средства в търсенето на лек.

Другата актриса, отличена с „Оскар“, Патриша Аркет призова жените в Америка да се преборят за равни права и бе силно аплодирана от Мерил Стрийп и Дженифър Лопес. В краткото си слово тя отбеляза както дискриминацията на дамите в киноиндустрията (която далеч не се свежда до по-ниско заплащане), така и повсеместното подценяване на т.нар. представителки на „слабия пол“.

Мерил Стрийп също така отдаде почит на големите личности, напуснали света през изминалата година. Просълзена актрисата изреди имената на Джеймс Гарнър, Мики Руни, Мая Ангелу, Анита Екберг, Х. Р. Гигер, Ричард Атънбъро, Руби Дий, Робин Уилямс, Лорън Бакол, Ален Ресне, Майк Никълс, Габриел Гарсия Маркес.

Режисьорът на „Гражданинът 4“ Лаура Поатрас каза от сцената: „Дълбоко съм благодарна на Едуард Сноудън за риска, които пое, за да покаже истината, за доверието, което показа към журналистите и за това, че ми позволи да запечатам този момент от живота му, когато залогът не можеше да бъде по-голям“.

Сценаристът Греъм Мур пък посвети наградата на всички тийнейджъри с различна сексуална ориентация, които растат объркани. „Когато бях на 16 години, се опитах да се самоубия, защото се чувствах различен, сякаш не съм на място тук. Посвещавам „Оскара“ на онова хлапе, което днес се чувства така“, каза Греъм Мур, като намекна за своята и за сексуалността на героя си.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук