Day1_Session12_I'm producing a film next month_[SMALL]_88

Яна в новата си роля – на продуцент на „Космос“

Здравей, Яна. След София филм фест 2014, на който представи първата си пълнометражна лента Sleeping Dogs, ти ни обеща „още по-добри филми“. Не се и съмняваме, че ще изпълниш обещанието си. С какво се занимаваш в момента?

Здравейте, много ми приятно отново да си поговорим! В момента работя над няколко проекта и един от тях е Космос. Много интересен и вълнуващ уеб сериал – 6 епизода по 15 минути, изпълнени с много мистерия.

Космос е трилър с нотки на фантастика. Историята започва с Филип Хойт, изследовател и жена му, която е в дълбока кома, но никой не знае защо. Toй се опитва да открие причината, изполвайки технологии, чрез които да стигне до мислите й.

Няма да издавам повече, защото дори някои от актьорите не са чели сценария…

Саймон Хорокс е много талантлив режисьор и сценарист. Миналата година засне сам първия си филм The Third Contact. Реализира го сам в Imax Лондон, по едно и също време с още 10 прожекции в различни части на света, с което остана в историята.

Саймон ме намери сам чрез tweeter – социалната медия, която се оказа голяма подкрепа за сериала. Саймон гледал Sleeping dogs и решил да ме потърси за следващия си проект. Аз не бях работила върху уеб сериал и реших, че това са моментът и човекът, а и бъдещето, защотото в момента уеб сериалите са доста популярни в Америка и Великобритания.
С какво е различен „Космос“?

Режисьорът на Космос - Саймон Хорокс

Режисьорът на Космос – Саймон Хорокс

Космос е различен с това, че ще бъде достъпен за всички по света и че публиката ще може да участва с идеи и всичко, което пожелае.

Веднъж завършен, ще бъде онлайн и всеки ще може да го гледа без ограничение. За момента първи сезон се очертава доста интересен и ако публиката хареса даден актьор, когото иска да види в по голяма роля, в следващия сезон това ще бъде възможно чрез гласуване.

Цялостната идея е сериалът да бъде интерактивен и зрителите да не остават безгласна публика. Ще има различни начини, по които ще могат да изрязяват мнение и да взимат участие.

Както
Sleeping Dogs, „Космос“ също е събрал интересен актьорски състав…

Да, имаме невероятен актьорски състав. Още не мога да повярвам.

Направихме кастинг в един от полулярните сайтове и получихме над 2000 апликации.

Някои от актьорите намерихме чрез tweeter. Имаме отново няколко звезди, като Верджиния Хей (Farscape) и Джев Далгерен (Giorgino).

Очаквам потвърждение за още няколко имена. Всички са невероятни актьори и предполагаме, че ще има страхотен интерес от тяхните фенове. Зад камера ще останем в доста малък, но силен екип.



Разбрахме, че средствата за осъществяването на проекта се събират по малко необичаен за кино индустрията начин. Разкажи ни повече.

Вече има доста познати платформи, които са създадени, за да помагат на различни проекти, като в никакъв случай не обхващат само филми. В Kickstarter например има 15 различни категории, посветени на изкуство, театър, храна, дизайн и т.н.

Чрез платформата имаш възможност да сбъднеш мечтата си – с помощта на приятели, близки, фенове или просто обикновенни хора, които харесват идеята ти и искат да я видят осъществена.Всеки може да даде сума по своя преценка, дори само от 1 паунд, но и това е подкрепа и те превръща в част от проекта.

Парите се взимат от картата на дарителя само, ако проектът събере посочената крайна сума, т.е. ако не достигат дори само 10 паунда, от платформата не взимат и осаналата част. Хубаво е да се знае, че средствата излизат от сметката ти, само и ако се достигне крайната сума.

В България, за съжаление, този начин за реализиране на проекти още не е толкова популярен, а и банковите карти не са любимо средство за плащане. Все пак се надявам повече хора да започнат да подкрепят различни проекти – това е като да работиш в екип и заедно със съмишленици да създадете нещо хубаво.

Как върви събирането на средствата?

До момента върви добре и сме оптимисти, въпреки че сумата не е малка. Не е и голяма обаче, като се има предвид, че е предназначена за заснемането на сериал. Засега сме точно на половината път. Актьорите ни помагат невероятно много, както и тяхните фенове.

Идеята е, че когато дариш пари, за всяка сума получаваш различно нещо като например: Кредит и Благодаря след всяка серия, ексклузивно 1-вата серия преди всички останали, дори персонално видео от актьор по свой избор. За по-големите суми можеш да станеш продуцент и да участваш зад кулисите на Космос.

Вчера имахме невероятен успех, защото се купи най голямата „награда“ от 5000 паунда, с която ставаш официален спонсор на сезон 1. Човек от Америка, когото не познаваме, но явно има добър нюх за инвестиране.

Която и награда да закупиш, получаваш всички преди нея, а това ти дава доста информация за филама и екипа.

Мисля, че е невероятен начин да си „презакупиш“ сериала, всъшност това е и идеята. Ще бъде достъпен за всички, но не веднага, за някои ще бъде достъпен ексклузивно, плюс още доста екстри, които дарителите ще получават ежеседмично.

Изкушават ли те и други визуални изкуства? Разбрахме, че експериментираш успешно с фотографията, какво още да очакваме да видим от теб?

Аз съм израстнала пред обектив и около много снимки, увисени на простор – в семейство на фотографи. За съжаление в последните няколко години нямам достачно време, но снимам за удоволствие и съм сигурна че един ден ще се върна към фотографията.

Скоро заснех много интересна фотосесия с бижута, които мисля, че в близките дни ще видим (очаквайте още едно интервю с Яна и със създателя на красивите бижута – също млад българин, избрал да живее и твори в Лондон – бел.ред.)

От мен мисля, че догодина ще се видят много неща, защото не спирам да учасвам и работя по много проекти.

Най-интересното е, че са доста различни помежду си и това ми дава енергия и желание да ги видя осъщесвени. Лондон е наистина невероятен в тази светлина.

Ако искате да бъдете, част от Космоса на Яна, може да подкрепите проекта в Kickstarter. Всичко за сериала следете на неговия сайт или фейсбук страница.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (9%)
  • вдъхновяваща (41%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (6%)
  • гореща (9%)
  • щура (9%)
  • необикновена (13%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук