Красотата на изчезващите (снимки на племена)

Как си представяте изчезващите племена? Препасани с листа, мургави същества, готови да ви сготвят за вечеря? Оказва се, че в повечето случаи те са топли и гостоприемни хора, което обаче не би ви предпазило от недоразумения и неприятни моменти, ако решите да ги посетите.

Така поне се случило с британския фотограф Джими Нелсън (Jimmy Nelson), прекарал последните 3 години в пътешествия из петте континента и снимки на 35 от най-красивите и отчуждени племена на света.

Племето Цаатан например го приело радушно, но отказало да позира, докато артистът не се почерпи с водка. Накрая британецът, който всъщност не пиел, приел почерпката в името на проекта си. Резултатът не закъснял и на Джими се губят дълги моменти от вечерта. Докато не се събудил в  индианска колиба заобиколен от 30 души от племето и с усещането, че ще му се пръсне пикочният мехур. Увит в около осем ката дрехи и с температура навън стигаща до – 40 градуса, британският фотограф нямал друга алтернатива освен да пикае в гащите си и да се обърне да си доспи.

Това, което последвало го стресирало още повече: палатката му се срутила под паническото бягство на елени, привлечени от солта в урината му. Скоро рогатите грамади го наобиколили, опитвайки се да оближат дрехите му…

На фона на любопитните спомени, силно се открояват приказните му кадри и:

Красотата на изчезващите

Израстнал в Африка, Азия и Южна Америка, Джими Нелсън е дълбоко очарован от местните култури, които среща по време на 3-годишното си пътешествие и споделя, че е видял как светът се променя. Макар и темпото на промяна, дължащо се на интернет и подобрените пътища, през последните 5-6 години да е такова, че Нелсън го намира за стряскащо.

Книгата му „Преди да изчезнат“ (Before They Pass Away) е като моментална снимка на тези племена такива, каквито са днес, с амбицията да е едновременно произведение на изкуството и исторически документ.

И макар да отбелязва, че книгата е комерсиален проект, за разлика от някои грандиозни политически бюлетини, Джими се надява, че тя ще създаде по-голяма информираност за красотата и индивидуалността на хората, които е срещнал.

Племената, които е снимал са напълно различни по отношение на външен вид, но една прилика е очевидна. “От социална гледна точка те са еднакви“, твърди британецът.

„Колкото повече се отдалечиш от цивилизацията, толкова повече срещаш хора, работещи като семейна единица и толкова по-голямо уважение имат те към по-възрастните и един към друг. Колкото по-далеч стигнеш, толкова по-мили хора виждаш.“

Вярвате ли, че е така?

Част от пътешествието на Джими Нелсън може да видите тук:

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (17%)
  • вдъхновяваща (31%)
  • любопитна (21%)
  • забавна (8%)
  • гореща (6%)
  • щура (8%)
  • необикновена (6%)
  • плашеща (2%)
  • обезпокоителна (2%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук