Авокадо срещу стареене и излишни килограми

Незаменимите ползи от авокадото

Авокадо срещу стареене и излишни килограми

снимка: pixabay.com

Спомняте ли си как като деца си мечтаехме за шапка-невидимка, вълшебна пръчица или еликсир на живота?

Е, оказва се, че макар и пораснали, можем да се снабдим с част от приказния инвентар, като например „чудодейно биле” за по-дълъг живот.

Какво казват учените

Авокадото е плод, но само по класификация. Всъщност наподобява зеленчук по консистенция, а по хранителния си състав е най-близко до ядките. Наречен е “плод-чудо”, защото има широко приложение не само в кулинарията.

Научни изследвания установиха, че екзотичният плод е оръжие номер едно срещу стареенето. Глутатионът в авокадото може да стимулира имунната система, да забавя процесите на стареене и да помага за здрава нервна система.

Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо

Авокадото също така ни предпазва и от някои сериозни болести като сърдечна недостатъчност и рак. Учени използвали масло от авокадо за различни лабораторни тестове и резултатите се оказали повече от впечатляващи.

Маслото от авокадо победило в битката със свободни радикали – опасни молекули, които участват в стареенето и развитието на болести. Най-голямото предимство на авокадото е, че то съдържа антиоксиданти, които достигат до митохондриите, причиняващи най-сериозни увреждания.

Aвокадо за здраве и красота

1. Авокадото е отличен източник e на витамин К. Съдържа също витамините В5, В6, В9, С и Е. С този богат състав съдейства за поддържането на здраво сърце и стимулира имунната система.

2. Добър източник е на минералите мед и калий, с което помага за контролиране на кръвното налягане.

3. Има нисък гликемичен индекс. Практически не влияе върху инсулина и е изключително подходящо при спазването на здравословна диета.

4. Авокадото е изключително богато на омега 6 есенциални мастни киселини. Освен това маслото от авокадо много прилича на зехтин. То е една от основните съставки в прочутата средиземноморска диета, богата на маслини. Известен факт е, че хората, които прилагат тази диета се радват на по-дълъг живот, добро здраве и оптимално тегло.

5. Олиото от авокадо се използва широко в сферата на красотата – за да подхрани кожата; като естествен слънцезащитен крем или като маска за коса. Намачкано авокадо помага за торбичките под очите и е чудесна маска за лице, която овлажнява и подхранва кожата.

Коментирай »
Още по темата
Да отслабнем и изчистим организма: Лунна диета за 2024 година + Фази на Луната Да отслабнем и изчистим организма: Лунна диета за 2024 година + Фази на Луната
Протеин има ключова роля при стареенето на кожата Протеин има ключова роля при стареенето на кожата
Пет причини да хапваме авокадо Пет причини да хапваме авокадо
Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо
Полезни или опасни? Как да приемаме витамините, за да не ни вредят Полезни или опасни? Как да приемаме витамините, за да не ни вредят
Авокадо преди обяд за стройна фигура Авокадо преди обяд за стройна фигура
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Сърцето с девет стаи” - филигранен роман от Джанис Париат Предложение за четене: „Сърцето с девет стаи” - филигранен роман от Джанис Париат
Предложение за четене: „Една година и един ден“ от автора на "Соленият вкус на вятъра" Изабел Брум Предложение за четене: „Една година и един ден“ от автора на "Соленият вкус на вятъра" Изабел Брум
Пет съблазнителни тоалета, които мъжете обожават Пет съблазнителни тоалета, които мъжете обожават
ТЕСТ: Кой герой от "The Last of Us" си? ТЕСТ: Кой герой от "The Last of Us" си?
Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене) Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене)
Учени с любопитно откритие за хората с "чувствителен нос" Учени с любопитно откритие за хората с "чувствителен нос"
Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация
С палатка на море С палатка на море
Здрав 8-часов сън за пълноценен секс Здрав 8-часов сън за пълноценен секс
Най-подходящото време за сватба Най-подходящото време за сватба
11 женски проблема, които мъжете никога няма да разберат 11 женски проблема, които мъжете никога няма да разберат
Мъжете го предпочитат в банята, жените - на открито Мъжете го предпочитат в банята, жените - на открито
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби