Плюсове и минуси на суровоядството

Девизът на суровоядците е “Човек е това, което яде”

Плюсове и минуси на суровоядството

снимка: Lubos Houska, pixabay.com

Девизът на суровоядците е “Човек е това, което яде”, а принципите на суровоядството като диета са прости: “да” на необработената растителна храна и “не” на традиционното готвене, алкохола, кофеина и захарта.

Последователите на суровоядството твърдят, че това е начин на живот, който им помага не само да поддържат здравословно тегло, но и да се отърват от някои хронични болести. Повечето от тях са и вегани, които не консумират животински продукти, но някои ядат сурови яйца и сирене, направено от сурово или не пастьоризирано мляко.

Сред най-известните суровоядци се нареждат дизайнерката Дона Карън, актьорите Деми МурНатали ПортманУма ТърманАманда СайфридДжаред Лето и Уди Харелсън (който дори е учатвал в документален филм за този хранителен режим), музикантът Бой Джордж и моделът Синди Крофърд.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Demi Moore (@moore2d) на

“В миналото не харесвах тялото си. За мен то беше враг, срещу който трябва да се боря, за да се вместя в холивудските стандарти за красота. С годините, благодарение на суровоядството, се научих отново да обичам себе си и тялото си”, споделя Деми Мур.

Независимо от модерното си бляскаво лице, суровоядството като диета се е зародило още в 19-и век. За баща негов “баща” се приема Максимилиан Оскар Бирхер-Бенер. Лекувайки се от жълтеница, д-р Бенер решава известно време да яде необработена храна, основно ябълки, и  разбира колко полезно може да бъде храненето със сурови плодове и зеленчуци. През 1897 г. швейцарският лекар създава санаториума “Жизнена сила” (Vital Force) в Цюрих, където лекува хора чрез различни методи, но водещият и до днес е яденето на сурови храни.

Други пионери на суровоядството са Норман Уолкър и Макс Гърсън. Уолкър е изобретателят на пресата за сок и е известен като заклет привърженик на пиенето на прясно изстискани плодове.

Макс Гърсън пък е автор на алтернативна терапия чрез диета, за която се твърди, че може да лекува рак, отново основана на суровоядството и пресните сокове. Филмът “Красивата истина” (Beautiful Truth) разказва повече за неговото лечение. В него тинейджър търси лекарство за рак и говори с различни хора, следващи диетата на Гърсън.

Същност на суровоядството

Основният принцип на суровоядството е, че растителната храна в най-натуралното ѝ състояние – несготвена и необработена – е най-пълноценната за организма. Суровоядството е начин на живот. То не е план за намаляване на теглото.

Диетата обикновено е съставена от 75% плодове и зеленчуци. Освен тях се консумират водорасли, кълнове, покълнали, семена, бобови култури, сушени плодове, ядки, пълнозърнести храни, pриготвени по специален начин. Алкохолът, рафинираната захар и кофеина се изключват напълно.

Повечето суровоядци са и вегани, които не консумират животински продукти, но някои ядат сурови яйца и сирене, направено от сурово или непастьоризирано мляко.

Как се приготвя храната на суровоядците

Суровите храни са по-податливи на разваляне от преработените. Затова хората, спазващи суровоядството като диета съхраняват продуктите, особено зеленчуците, добре измити и подсушени, в стъклени съдове или вакумирани.

Обелени ядки, семена, сушени плодове, рожков, кокосов орех, различни зърна също могат да се съхранявате в хладилник за оптимално дълго запазване на здравословните ползи.

Суровоядците използват дехидратори за храна, които правят зеленчуците и плодовете хрупкави, подобни на бисквити или крекери. Дехидраторът работи с топлина, но температурите не надвишават 46-47 градуса. Суровоядците вярват, че високата температура изсмуква ензимите и витамините, които са нужни за нормалното храносмилане.

Суровоядство и набавяне на необходимите хранителни вещества

Суровоядството като диета е богато на хранителни вещества. То съдържа много фибри и малко мазнини и захари. Въпреки това е добре да се внимава за набавянето на някои нутриенти и витамини, на които може да се окаже бедно.

Суровоядците трябва да си набавят достатъчно витамин В12, калций, желязо и омега-3 мастни киселини, повечето от които се съдържат в естествен вид в животинските храни.

Експертите предлагат да го направите по следния начин:

1. Консумирайте почти двойно количеството желязо в сравнение с хората, ядещи месо. Добри източници са тофуто, варивата, бадемите и кашуто.

2. Яжте поне осем порции на ден от богати на калций храни като китайско зеле, зеле, соя, соево сирене и смокини.

3. Набавете си обогатени зърнени храни, хранителна мая и обогатено соево мляко за да си набавите витамин В12.

4. Добавете ленено семе и орехи в диетата си. Използвайте олио от рапица, ленено, орехово и соево олио. Те са източници на омега-3 мастни киселини.

Суровоядците обикновено си набавят същото количество белтъчини като невегетарианците чрез зеленчуците. Но тъй като растителният протеин е по-трудно усвоим, се препоръчва и консумацията на соя и бобови храни.

Специалистите по храненето препоръчват също така суровоядците и веганите да увеличат приема на калций. Техните диети са богати на серосъдържащи аминокиселини – ядки и зърнени храни – които могат да увеличат загубата на костна маса.

Цинкът в месото се усвоява по-добре от организма. Препоръчва се да накиснете бобови и зърнени растения и семена, за да пуснат кълнове. Това може да помогне за по-лесното усвояване на хранителните вещества от тези храни.

Хората, които не ядат месо и млечни продукти трябва да бъдат внимателни и за приема на витамин D. Препоръчват се храни, обогатени с витамин D, като някои марки соево и оризово мляко.

Може също така да вземате добавки: с желязо, с витамин В12, с витамин D, с калций и с омега-3.

Какво казват експертите

Доскоро суровоядството бе яростно заклеймявано от експерти по храненето. Те предупреждаваха, че бедната на протеини и мазнини храна води до дефицит на калций, желязо и др. елементи и сериозно уврежда костите.

Наскоро обаче бе публикувано дългогодишно изследване на американски учени, чието заключение е, че хората консумиращи изключително сурова храна са по-слаби, но и здрави. Индексът на телесните им мазнини бил значително по-нисък от този на останалите доброволци, хранещи се значително по-разнообразно.

“Въпреки, че костите на суровоядците са по-леки, структурата им е нормална и нямат остеопороза” е друг резултат, изтъкнат в изследването.

А вие какво смятате за хранителния режим? Склонни ли сте да се храните само със сурова храна?

Коментирай »
Още по темата
Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите
Макробиотичната диета обещава дълъг живот Макробиотичната диета обещава дълъг живот
Топ 5 на плодовете, топящи мазнини Топ 5 на плодовете, топящи мазнини
Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета
Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна
Ядки и кисело мляко – ключ към здравословното тегло Ядки и кисело мляко – ключ към здравословното тегло
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие
Четиридневна диета с кайсии Четиридневна диета с кайсии
3 тайни на здравословната диета 3 тайни на здравословната диета
Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Лунна диета - Фаза на бързото отслабване Лунна диета - Фаза на бързото отслабване
Три неща, които ни помагат в спазването на диета Три неща, които ни помагат в спазването на диета
Как да превърнем диетата в успех, а не в провал Как да превърнем диетата в успех, а не в провал
Полезни или опасни? Как да приемаме витамините, за да не ни вредят Полезни или опасни? Как да приемаме витамините, за да не ни вредят
Изкусителна диета с ягоди Изкусителна диета с ягоди
Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко
„Зоната“ на доброто здраве „Зоната“ на доброто здраве
Диетата Сонома – удоволствие от храненето Диетата Сонома – удоволствие от храненето
Седем вредни навика, които пречат на диетата ти   Седем вредни навика, които пречат на диетата ти  
Какво е диета 5:2? Какво е диета 5:2?
Отслабваме с палео диета Отслабваме с палео диета
Препоръчваме още
Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене) Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене)
Предложение за четене: „Тя, която трябваше да умре” Предложение за четене: „Тя, която трябваше да умре”
Храненето пред телевизора води до затлъстяване Храненето пред телевизора води до затлъстяване
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Камерън Диас, Парис Хилтън и Луси Лиу Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Камерън Диас, Парис Хилтън и Луси Лиу
5 добри причини да запазите дългата си коса 5 добри причини да запазите дългата си коса
Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене) Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене)
Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае
„Амок и други новели“ от Стефан Цвайг, том II (предложение за четене) „Амок и други новели“ от Стефан Цвайг, том II (предложение за четене)
Сексът – преди или след работа? Сексът – преди или след работа?
Разкрити авиомистерии Разкрити авиомистерии
Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията? Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията?
Тридневни веселби и почит към майката: Какво (не) знаем за най-интересните палестински традиции Тридневни веселби и почит към майката: Какво (не) знаем за най-интересните палестински традиции
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби