“Каквото влиза, това и излиза” е девизът на привържениците на храненето с органични продукти. За тях е много по-важно колко е качествена храната, а не от коя точно група е и колко калории дава на организма.

органичната диета

Органичната диета залага на качеството и чистия произход на храните

Органичната диета: произход и последователи

Невъзможно е да се каже, че органичната идея има създател и ясен произход. Голям дял за въвеждането си обаче дължи на американския педиатър Алан Грийн, експериментирал върху себе си ползите от храненето единствено с органична храна в продължение на цели три години и споделил резултатите със света.

Идеята за хранителния експеримент се зародила в лекаря след среща с производител на млечни продукти, който разказал, че въвел органичен начин на отглеждане на животните и те вече не се разболявали.

Като педиатър, изложен на многобройни зарази, д-р Грийн забелязал, че по време на експеримента боледува много рядко и се чувства изпълнен с енергия. Успял да свали доста килограми и да подобри функцията на черния си дроб.

“Ако не ядеш месо на всяко хранене и то се превърне в допълнително, а не основно ястие е възможно да напълниш чинията си със здравословна органична храна на приемлива цена,” споделя още д-р Грийн за органичната диета.

Ел Макферсън вярва в органичната диетаА на нас ни стига да погледнем една от най-известните последователки на органичните храни – Ел Макферсън на нейните вече над 50 години, за да се замислим за подобен експеримент.

“Вярвам в красотата, която извира отвътре навън.

Тайната на добрата фигура е балансът между ползата и удоволствието. И, разбира се, хубаво е това, което ядем да е с етикет Organic

Коя храна е органична

Органична на практика е всяка храна, ако е чиста и екологична – без минерални торове, хормонални добавки, пестициди и генно инженерство.

При производството на органични продукти е забранено да се използват химически методи за преработка, синтетични и генномодифицирани съставки.

Предимства и недостатъци на органичната диета

органичната храна като скъпо удоволствие

Органичната храна може да бъде скъпо удоволствие

Ползите от тази диета са: детоксикация и прочистване на черния дроб и лимфната система, загуба на тегло, засилване на метаболизма, подобряване на съня и балансиране на хормоните. И най-вече приемане на всички необходими на организма нутриенти, витамини и минерали.

Основен недостатък на храненето с органични продукти, както твърдят критиците й, си остава нейната достъпност. Местата, на които се предлага все още са малко, а асортиментът не особено разнообразен. Истинско предизвикателство е да се намери и ресторант, в който се готви само с органични съставки и това да не ни струва месечната заплата.

Повечето хора все пак споделят, че биха се хранили изключително органично, но това, което ги спира е цената на храните, надвишаваща няколко пъти цената на същите продукти, отгледани или обработени по традиционния, масов начин.

Още по темата:

10-те най-ефективни диети според Forbes Magazine

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (24%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (10%)
  • гореща (14%)
  • щура (10%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук