Наскоро Forbes magazine публикува 10-те най-ефективни диети или всички хранителни режими, които “работят” в посока добро здраве и оптимално тегло. Списъкът е любопитен, защото съдържа диети, които взаимно се изключват, както и такива, предизвикали сериозни полемики сред диетолози и медици.

Предлагаме ви да прецените сами:

 1. Диета на основата на гликемичния индекс:

  Първоначално разработена като помощно средство за по-добър контрол над кръвната захар при диабетици, диетата печели широка популярност като начин за контролиране на теглото и привикване към разумен избор на храни (включително в зависимост от обработката им, степента на зрялост, топлинното третиране и др.). Подробна информация за диетата ГИ ще откриете тук.

 2. Макробиотична диета:

  Приема се повече като философия за живота, свързана с баланса между двете енергии Ин и Ян. Диетата е изцяло основана на натурални продукти. Макробиотиците щадят природата и отричат допълнително обработените храни или тези, които съдържат консерванти и подобрители. Храната се яде сурова, приготвя се на пара, задушава се или се пече. Известни последователки на макробиотиката като начин на живот са Мадона и Гуинет Поутроу. Как се спазва Микробиотичната диета може да прочетете тук.

 3. Диета с органична храна:

  “Каквото влиза, това и излиза” е девизът на привържениците на храненето с органични продукти. За тях е много по-важно колко е качествена храната, а не от коя точно група е и колко калории дава на организма. Известна последователка на диетата е Ел Макферсън. А с какво я е спечелила диетата с органична храна ще откриете тук.

 4. Суровоядство:

  Последователите на суровоядството твърдят, че това е начин на живот, който им помага не само да поддържат здравословно тегло, но и да се отърват от някои хронични болести. Сред най-известните суровоядци се нареждат дизайнерката Дона Карън, актьорите Деми Мур, Натали Портман, Ума Търман, Аманда Сейфрид, Джаред Лето и Уди Харелсън (който дори е учатвал в документален филм за този хранителен режим), музикантът Бой Джордж и моделът Синди Крауфорд. Суровоядството като диета разкрива своите плюсове и минуси тук.

 5. Диетата Сонома:

  Дължи името си на област в Северна Калифорния, известна със своята винена индустрия. И да, както се досещате, виното – независимо дали бяло, червено или шампанизирано – никак не се изключва. Позволява консумация на всички групи храни (нещо немислимо в повечето популярни режими). Акцент са зеленчуците и пълнозърнестите храни, в комбинация с нетлъсто месо. А как се спазва диетата Сонома в детайли разберете тук.

 6. Диетата на Джени Крег (Jenny Craig):

  Не е приложима за нашите условия, тъй като е свързана с едноименна американска компания за дистрибуция на замразени храни в количества и калории, индивидуално подбрани за всеки. Желаещите да спазват балансирания хранителен режим заплащат определена месечна такса, срещу която получават храна за целия месец. Целта е в началото да се придържат строго към диетата, докато не придобият усещането за качеството на ястията, контрола на порциите и честотата на хранене.

 7. Диетата Nutrisystem:

  Подобно на диетата на Джени Крег, едноименна американска компания прави примерни менюта за отслабващи, съобразени с индивидуалните им хранителни предпочитания и ги дотсавя до дома им. Разликата е, че тук менютата не са замразени и доставени за цял месец, а желаещите да усвоят изкуството на балансираното хранене получават прясно сготвени ястия всеки ден.

 8. Диетата South Beach:

  Кръстена на област във Флорида, известна с красивите си и атлетични жители, диетата се фокусира върху изграждането на дългосрочен хранителен режим, вместо на бързи и съмнителни резултати. Затова има три фази, през които да можете да настроите организма си за нов живот и да се научите на някои прости правила. На този хранителен режим се доверява Ева Мендес, а вие можете да разберете подробности за трите фази на диетата South Beach тук.

 9. Зоната:

  Диета ветеран. Създадена е през 1995 г. и е надживяла много други хранителни режими, спечили бърза популярност. И то въпреки революционното за времето си твърдение, че мазнините не трябва да се изключват, независимо дали искате да отслабнете или просто да се храните здравословно. Сред най-верните последователи на „Зоната“ са Дженифър Анистън, Сандра Бълок и Кевин Костнър. Златното правило на Зоната и съвети за спазването й ви очакват тук.

 10. Weight Watchers или точкова диета:

  Точковата диета, както още е известна диетата на Weight Watchers, насърчава разнообразното и балансирано хранене – с определени за всеки организъм количества и калории. Реално всяка храна може да бъде включена в менюто, стига да не надвишавате общия брой точки. Сред най-известните последователи на Weight Watchers е певицата и актриса Дженифър Хъдсън, която твърди, че дължи новата си фигура (с цели 25 килограма по-малко) точно на този балансиран режим. Точковата диета и принципите на спазването й са подробно обяснени тук.

Независимо каква диета избираме, специалистите съветват да не преследваме бързи резултати със съмнителни средства и лишения, а да потърсим дългосрочно решение в начин на живот, който ни носи не само красота, но и здраве.

А вие на коя диета залагате?

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
 • удивителна (7%)
 • вдъхновяваща (37%)
 • любопитна (22%)
 • забавна (11%)
 • гореща (7%)
 • щура (4%)
 • необикновена (7%)
 • плашеща (0%)
 • обезпокоителна (4%)
 • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук