Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети

Списъкът съдържа диети, предизвикали сериозни полемики сред диетолози и медици: Здравословни ли са наистина?

Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети

снимка: pasja1000, pixabay.com

Преди няколко години списание Forbes публикува 10-те най-ефективни диети или всички хранителни режими, които “работят” в посока добро здраве и оптимално тегло.

Списъкът е любопитен и към днешна дата, защото съдържа диети, които взаимно се изключват, както и такива, предизвикали сериозни полемики сред диетолози и медици.

Вижте ги и преценете сами здравословни ли са наистина:

Диета на основата на гликемичния индекс

Първоначално разработена като помощно средство за по-добър контрол над кръвната захар при диабетици, диетата печели широка популярност като начин за контролиране на теглото и привикване към разумен избор на храни (включително в зависимост от обработката им, степента на зрялост, топлинното третиране и др.). 

Подробна информация за диетата ГИ ще откриете тук

Макробиотична диета

Приема се повече като философия за живота, свързана с баланса между двете енергии Ин и Ян. Диетата е изцяло основана на натурални продукти. Макробиотиците щадят природата и отричат допълнително обработените храни или тези, които съдържат консерванти и подобрители. Храната се яде сурова, приготвя се на пара, задушава се или се пече. Известни последователки на макробиотиката като начин на живот са Мадона и Гуинет Поутроу. 

Как се спазва Микробиотичната диета може да прочетете тук

Диета с органична храна

“Каквото влиза, това и излиза” е девизът на привържениците на храненето с органични продукти. За тях е много по-важно колко е качествена храната, а не от коя точно група е и колко калории дава на организма. Известна последователка на диетата е Ел Макферсън.

А с какво я е спечелила диетата с органична храна ще откриете тук

Суровоядство

Последователите на суровоядството твърдят, че това е начин на живот, който им помага не само да поддържат здравословно тегло, но и да се отърват от някои хронични болести. Сред най-известните суровоядци се нареждат дизайнерката Дона Карън, актьорите Деми Мур, Натали Портман, Ума Търман, Аманда Сейфрид, Джаред Лето и Уди Харелсън (който дори е учатвал в документален филм за този хранителен режим), музикантът Бой Джордж и моделът Синди Крауфорд. 

Суровоядството като диета разкрива своите плюсове и минуси тук

Диетата Сонома

Дължи името си на област в Северна Калифорния, известна със своята винена индустрия. И да, както се досещате, виното – независимо дали бяло, червено или шампанизирано – никак не се изключва. Позволява консумация на всички групи храни (нещо немислимо в повечето популярни режими). Акцент са зеленчуците и пълнозърнестите храни, в комбинация с нетлъсто месо.

А как се спазва диетата Сонома в детайли разберете тук.

Диетата на Джени Крейг (Jenny Craig)

Не е приложима за нашите условия, тъй като е свързана с едноименна американска компания за дистрибуция на замразени храни в количества и калории, индивидуално подбрани за всеки. Желаещите да спазват балансирания хранителен режим заплащат определена месечна такса, срещу която получават храна за целия месец. Целта е в началото да се придържат строго към диетата, докато не придобият усещането за качеството на ястията, контрола на порциите и честотата на хранене.

Диетата Nutrisystem

Подобно на диетата на Джени Крейг, едноименна американска компания прави примерни менюта за отслабващи, съобразени с индивидуалните им хранителни предпочитания и ги дотсавя до дома им. Разликата е, че тук менютата не са замразени и доставени за цял месец, а желаещите да усвоят изкуството на балансираното хранене получават прясно сготвени ястия всеки ден.

Диетата South Beach

Кръстена на област във Флорида, известна с красивите си и атлетични жители, диетата се фокусира върху изграждането на дългосрочен хранителен режим, вместо на бързи и съмнителни резултати. Затова има три фази, през които да можете да настроите организма си за нов живот и да се научите на някои прости правила. На този хранителен режим се доверява Ева Мендес.

Можете да разберете подробности за трите фази на диетата South Beach тук

Зоната

Диета ветеран. Създадена е през 1995 г. и е надживяла много други хранителни режими, спечили бърза популярност. И то въпреки революционното за времето си твърдение, че мазнините не трябва да се изключват, независимо дали искате да отслабнете или просто да се храните здравословно. Сред най-верните последователи на „Зоната“ са Дженифър Анистън, Сандра Бълок и Кевин Костнър. 

Златното правило на Зоната и съвети за спазването ѝ ви очакват тук

Weight Watchers или точкова диета

Точковата диета, както още е известна диетата на Weight Watchers, насърчава разнообразното и балансирано хранене – с определени за всеки организъм количества и калории. Реално всяка храна може да бъде включена в менюто, стига да не надвишавате общия брой точки. Сред най-известните последователи на Weight Watchers е певицата и актриса Дженифър Хъдсън, която твърди, че дължи новата си фигура (с цели 25 килограма по-малко) точно на този балансиран режим. 

Точковата диета и принципите на спазването ѝ са подробно обяснени тук

Независимо каква диета избираме, специалистите съветват да не преследваме бързи резултати със съмнителни средства и лишения, а да потърсим дългосрочно решение в начин на живот, който ни носи не само красота, но и здраве

Коментирай »
Още по темата
Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна
Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести
Макробиотичната диета обещава дълъг живот Макробиотичната диета обещава дълъг живот
Топ 5 на плодовете, топящи мазнини Топ 5 на плодовете, топящи мазнини
Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета
Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие
Четиридневна диета с кайсии Четиридневна диета с кайсии
3 тайни на здравословната диета 3 тайни на здравословната диета
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Лунна диета - Фаза на бързото отслабване Лунна диета - Фаза на бързото отслабване
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
Плюсове и минуси на суровоядството Плюсове и минуси на суровоядството
Как да превърнем диетата в успех, а не в провал Как да превърнем диетата в успех, а не в провал
Изкусителна диета с ягоди Изкусителна диета с ягоди
Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко
Диетата Сонома – удоволствие от храненето Диетата Сонома – удоволствие от храненето
Диета или спорт – кой е най-ефикасният метод за отслабване? Диета или спорт – кой е най-ефикасният метод за отслабване?
Какво е диета 5:2? Какво е диета 5:2?
Отслабваме с палео диета Отслабваме с палео диета
Препоръчваме още
„Евангелие от Афраний“ - свещената история през детективския поглед на един агностик (предложение за четене) „Евангелие от Афраний“ - свещената история през детективския поглед на един агностик (предложение за четене)
След слънчево изгаряне: 8 доказани домашни лека   След слънчево изгаряне: 8 доказани домашни лека  
Най-възбуждащите аромати за мъжете Най-възбуждащите аромати за мъжете
Никога не прави това след секс Никога не прави това след секс
„Клитемнестра“ нa Костанца Касати преобръща мита за една от най-криворазбраните жени в гръцката митология (предложение за четене) „Клитемнестра“ нa Костанца Касати преобръща мита за една от най-криворазбраните жени в гръцката митология (предложение за четене)
Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC
Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала) Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала)
Разкрити авиомистерии Разкрити авиомистерии
Жените имаме нужда от съпернички Жените имаме нужда от съпернички
Щастие в чинията: Как храната ни кара да се чувстваме добре Щастие в чинията: Как храната ни кара да се чувстваме добре
„Мъдростта на тълпите“ се заплаща с кръв в новата книга на Джо Абъркромби „Мъдростта на тълпите“ се заплаща с кръв в новата книга на Джо Абъркромби
„Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане“ от Мария Касимова-Моасе (предложение за четене) „Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане“ от Мария Касимова-Моасе (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби