Чувствате ли се претоварени, отегчени или недооценени на работното си място? Ако отговорите с „да” поне на едно от изброените, най-вероятно скоро ще ви „изгорят бушоните”. Скорошно изследване, публикувано в Science Daily определя трите основни причини да изпаднете в подобно състояние.

Работещо момиче с изгорели бушони

Не се претоварвайте: изгорелите бушони трудно се сменят

Работите прекалено много часове

Проучването показва, че прекарването на над 40 часа седмично на работното място ви прави податливи на депресия. Да попаднете в категорията на работохолиците с изгорели бушони е лесно, ако сте водена от прекалени амбиции, често си взимате работа за вкъщи, а в офиса поемате повече задачи, отколкото можете да свършите.

Работата ви отегчава

Работохолиците не са единствените, които стигат до изтощение. Хора, чиято работа е свързана с изпълнението на рутинни задачи, които не им дават простор за развитие страдат от същия синдром. Интересен резултат в проучването е, че служители от сферата на администрацията и услугите се идентифицират три пъти повече с този проблем в сравнение с колегите си, работещи в други области.

Не получавате достатъчно признание

Може би си мислите, че да работите на едно и също място дълги години е добре за психическото ви здраве и равновесие: прекрасно познавате колегите си и вършите задълженията си със затворени очи. Редица изследвания обаче показват, че хора, прекарали над 10 години на едно и също работно място стигат до състояние на емоционално изтощения или депресия много по-често от свои колеги, натрупали до 4-годишен стаж в същата компания или организация. Първите често се усещат като недооценени или взимани за даденост от началниците си.

Ако се разпознавате в някоя от изброените ситуации вземете мерки преди да се появили класическите последствия от изгорелите бушони – цинизъм, емоционално изтощение, депресия, ниска ефективност. Една добра идея – намерете си социален отдушник. Забавления с приятели, отпускаща вечер с любимия или ново хоби биха могли да бъдат истински щит срещу ежедневния стрес.

А на вас изгаряли ли са ви бушоните на работното място? Споделете възстановителните си рецепти в коментарите под статията.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (17%)
  • вдъхновяваща (17%)
  • любопитна (33%)
  • забавна (0%)
  • гореща (17%)
  • щура (0%)
  • необикновена (17%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук