293847_501854676500675_26545758_nИмахме късмета да срещнем Чаровницата от днешното интервю на чаша ароматен чай и голямо парче торта, сякаш излязла от най-сладките ни мечти.

Ваня Иванова или Ванилка, както я наричат повечето привлечени от кулинарните й изкушения, всъщност е завършила строително инженерство във ВИАС. Близо две години работи в малка строителна фирма, но заради кризата започва да търси други възможности. Постъпва в компютърна компания.

Докато работи там, създава свой кулинарен блог, който бързо набира популярност заради различността си – в него са включени стихотворения, лични истории, снимки, кулинарни рецепти. Сякаш нашега тя обявява на страницата си във Фейсбук, че приема поръчки за сладкиши.

Започва с 6 килограма козунак за Великден, после идва ред на една торта, после на още една… Поръчките я затрупват. Тя ги изпълнява във всяка свободна минута, дори през нощта. Така решава да напусне работа и да отвори своя сладкарница (макар пътят към осъществяването на тази мечта – особено „бюрократичният“, никак да не е лек).

Нейната здравословна сладкарница – Vanilla Kitchen – е толкова красива и уютна и така пропита с аромати на дъхави сладкиши и звънки звуци на смях и весели събития, че се чудим как продължавате да четете тези редове, а още не сте отпрашили към Ванилницата (както многобройните й почитатели наричат здравословната сладкарница. И, да, оказа се, има такова нещо като „сладко без угризения за здравето“!)

Как да те наричаме – Ваня или Ванилка?

Както ви е удобно :) За всички, които познават Ванилницата съм Ванилка, а за близките съм Ваня. Зависи как искате да ме възприемете ;)

Блогът ти е изключително пъстър – изпъстрен не само с рецепти, но и с есета и стихове, с дискусии и статии по различни теми, свързани със здравословното хранене… Ти самата каква си?

Блогът, както си му е реда, е отражение на същността на един човек. Така че…съвсем непринудено блогът отразява това, което съм аз – обичам да пиша, да готвя, да измислям нови неща, да пътувам, да споделям, да снимам…Абе – обичам да обичам!

Преди да се гмурнем в света на кулинарията и сладките изкушения, разкажи ни как се сбъдва мечта?

Мечтата е плод на въображението. Сбъдването й- на много труд, постояннство и вяра. Не мога да кажа, че ми беше лесно, но пък невъзможни неща няма!

Сбъдната мечта на Ванилка:

1491660_708706129148861_793976174_n

Здравословна сладкарница?! Струва ни се прекалено хубаво, за да е истина… А възможно ли е?

Според мен – да :) Здравословна е всяка храна, която се прави с натурални и качествени продукти, прави се с любов и внимание. За мен това е най-точното определение! Много пъти хората чуват как се веселим и смеем, докато правим сладкиши. Това се отразява и на вкуса, и на енергията, вложена в храната!

Какво предлагате на „изгладнелите“ за нещо по-различно, на „влюбените“ в сладкото, на хората с високи изисквания към храненето си…?

Смеем да предложим изключително и само авторски десерти – от черешово брауни, брауни с лешников тахан, веган Гараш с розов сироп до над 15 вида бисквити – за всеки по нещо :)

Безглутенова шоколадова торта с крем от цвекло и череши

Безглутенова шоколадова торта с крем от цвекло и череши

Знаем, че имаш по-различно отношение към влаганите суровини, дори и към доставчиците си? Разкажи ни повече.

Ами…да!

Преди да вземем нещо, задължително искам да прочета етикета, да се уверя, че няма нещо, което аз самата не бих яла, съответно не бих предложила на клиентите. Купуваме по възможност български ядки, таханът ни е български, брашната. Чайовете са био, кафето е гурме, много държим точно на него, макар че цената му е висока, сладката са с поне 60% плод, брашното сме сигурни, че не е с ензими, пълнозърнесто и прясно смляно.

Опитвали сме няколко пъти да пробваме нещо по-евтино, защото трудно ни излизат сметките на края на месеца, но след една мостра и се отказвам… така бях харесала сладко, което беше с 2лв по-евтино на кг. Ами..не става, просто не става! Като видях „аромат малини“ и беше дотам… Та така :) За мен е закон – ако нещо не бих дала на мен и на децата си, няма да го продавам и на клиентите.

След представянето ти в Capital Light, те нападнаха във форума на медията с коментари за веганството, здравословното хранене, дори липсата на някои витамини в предлаганата от теб храна… Как се почувства? Трудно ли се отстояват по-различни разбирания и ценности днес?

Ако трябва да съм честна, стана ми много, ама много тъпо…заради самата мен си! Защото се вързах да отговарям на хора, които не оценяват факта, че някой се престрашава да прави нещо различно и съответно да няма „опасност“ да печели кой знае колко. Също така коментарите бяха от хора, които не уважават чуждото мнение и явно не съзнават, че ако ядеш веган торта, преспокойно можеш да ядеш и пържола на вечеря.

Лично аз съм в процес на учене – да не обръщам внимание на заядливи коментари от хора, които дори не знаят каква е идеята, какви са ценностите ми. А дали е трудно те да се отстояват – зависи от човека :)

Във Ванилницата се случват много събития – като тази великденска работилница, на която част от екипа ни присъства:

10155274_645884378798898_7406908244974094935_n

Мнозина са убедени, че да се храниш здравословно е труднодостъпно, безвкусно, скъпо и отнемащо много време в приготвяне на храната… Убеди ни в обратното с бърза и лесна рецепта за здравословна вкусотия!

Истината е, че когато прекарвах повече време у дома се хранех много по-добре, пълноценно и не ми излизаше скъпо. Сега обаче, когато съм „на работа“ във Ванилницата се убеждавам колко е трудно, ама наистина много трудно човек навън да намери нещо хубаво и качествено за обяд. Една проста боб чорба у дома човек я прави със зеленчуци, с повече боб…а навън е рядка, сгъстява се с брашно, даже моркови често няма… трябва да си призная, че не е лесно да се храниш здравословно, ако си работещ и много зает човек, но пък и затова има решение. Имам си няколко любими места, от които понякога си взимам обяд. Не ми излиза много евтино, но за бога…какво означава евтино и скъпо, когато стане въпрос за хранене и здраве?

Лично аз се убеждавам, за съжаление заради горчив опит, че когато не обръщаш внимание на храненето си и ядеш „какво да е“, след това плащаш и с пари, и с недобро здраве за тази небрежност… Още една причина и аз да искам да предлагам качествени сладкиши!

А моята лесна рецепта е домашно мюсли: объркват се овесени ядки, ситно нарязани сушени плодове, смлян сусам и лен, чия, слъчно и тиквени семенца, малко кокос, може какаови зърна и кой още каквото се сети. Сутрин се залива с гореща вода, добавя се тахан (или кисело мляко който иска), малко пчелен прашец и става невероятно вкусна закуска!

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (16%)
  • вдъхновяваща (43%)
  • любопитна (11%)
  • забавна (7%)
  • гореща (6%)
  • щура (4%)
  • необикновена (7%)
  • плашеща (2%)
  • обезпокоителна (2%)
  • дразнеща (3%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук