Сред специалните гости на фестивала са режисьорът Беноа Жако и писателят Дрор Мишани, автор на „Липсващото досие”

CineLibri 2018 (програма, акценти, специални гости)

Любителите на доброто кино и литература вече четвърта година се радват на свой фестивал.

Задава се 4-тото издание на CineLibri (10-24 октомври), което ще представи над 300 прожекции на 46 филма с национални премиери, много специални гости и съпътстващи събития.

Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което обяснява и мотото на фестивала:

Любов между редовете.

По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и извън столицата.  Тази година каузата на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.

А съвсем заслужено творческият екип на първото международно издание на кино-литературния фестивал CineLibri, което се състоя през 2017 година, беше отличен с Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Откриването

Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 с една от най-интригуващите литературни адаптации, създавани някога  – „На плажа Чезъл“. Събитието ще се състои на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК с  тържествена церемония. Освен че е специален гост на фестивала, Макюън ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Иън Макюън идва в България за Cinelibri 2018. Гледаме премиерно “На плажа Чезъл” и четем “Операция “Сладкоугодник”

Конкурсната програма

Престижното фестивално жури е съставено от петима професионалисти с безспорно международно признание. Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкнат продуцент, носител на множество награди, в т.ч. „Златна мечка” от Берлинале 2018.

Сред останалите арбитри са големият френски романист, режисьор и сценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател и продуцент Херман Кох. Актьорската гилдия е представена от британската звезда Майкъл Маккел. Петият член на журито е Анди Делиана – продуцент и преподавател по режисура в New York Film Academy.

Конкурсната програма на CineLibri включва 9 филма, в т.ч. филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация. 

В конкурсната програма присъстват отбрани продукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и спечелиха адмирациите на публиката, а някои от тях са удостоени с награди на едни от най-големите международни кинофоруми:

  • френско-канадската криминална драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел –  удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”;
  • френско-белгийската продукция „Корнелиус, виещият мелничар“ на режисьора Ян Льо Кьолек (екранизация по романа „Мелничарят, който виеше срещу луната” на Арто Паасилина);
  • интелигентната мистерия „Чудноватият дом“ на режисьора Жил Паке-Брене, адаптация по романа на Агата Кристи;
  • френско-белгийският трилър „Липсващото досие“ на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани;
  • комедийният романс „Джулиет гола“ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби;
  • пленителната френска драма „Обещанието на зората“ на Ерик Барбие, адаптация по автобиографичния роман на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбург;
  • амбициозната американска продукция „Чайка“ по пиесата на А. П. Чехов, адаптация на режисьора Майкъл Мейер с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг;
  • копродукцията „Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге (екранизация по романа на Мег Уолицър с участието на забележителната Глен Клоуз).

Бляскавата церемония по награждаване на победителите от конкурсната програма ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Непосредствено след обявяването на призьорите и връчването на отличията зрителите ще присъстват на премиерна прожекция на „Човекът, който уби Дон Кихот” на Тери Гилиъм.

Гледаме премиерно новия филм на Тери Гилиъм – на CineLibri 2018

За първи път тази година програмата на CineLibri предвижда единайсет български филмa. Част от тях са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от продукциите стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

11 български филма гледаме на CineLibri 2018

Специални гости

По покана на CineLibri 2018 българската публика ще се срещне с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино. Той има над 40 филма като режисьор и над 25 като сценарист, в т.ч. заглавия като „Сбогом моя кралице”, „Дневникът на една камериерка”, „Вила Амалия”, „Три сърца”, „До скоро виждане”. Зрителите на CineLibri ще имат възможност да видят най-новия филм на Жако, „Ева”, адаптация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел.

В качеството си на специален гост на фестивала у нас пристига и нашумелият израелски писател Дрор Мишани, придобил известност с поредицата романи с инспектор Авраам. Успехът на първия от тях, Липсващото досие”, е толкова голям, че режисьорът Ерик Зонка решава да го пренесе на екрана, а за главните роли се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

Откъс от “Липсващото досие” на Дрор Мишани

Галавечери

Акцент в паралелната програма на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската култура в България).

Събитията предвиждат прожекции на отличени литературни адаптации, съпровождащи ги дискусии и множество празнични изненади, и се организират със специалното съдействие на съответните културни институти и посолствата на изброените страни.

Билети и пълна програма

Билетите за всички прожекции в София и страната вече са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Линк към пълната програма и билетите в продажба за всеки от филмите  можете да откриете на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm

Фестивален пас на стойност 50 лв., осигуряващ достъп до всички прожекции с изключение на прожекциите в моловете, културен център Г8 и Евро Синема, можете да закупите от книжарниците на „Колибри” на ул. „Иван Вазов” 36 и във Френския културен институт.

Още за CineLibri 2018:

Фотографски конкурс търси красивия визуален прочит на “Любов между редовете”

Повечето ни читатели намират статията за забавна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (50%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук