За електронните книги се говори все по-често. И както за всичко ново, обществото е раздвоено – съществуват хора, които ги приемат, има и такива, които ги отхвърлят категорично. И двете страни си имат своите доводи. Едните казват: това ще спаси природата, ще спре изсичането на горите, удобно е – винаги носиш библиотеката със себе си и т.н. Другите пък обичат допира с хартията, миризмата на печатарското мастило, шарените корици, визията на библиотеката си.

От която и „страна на барикадата“ да сме обаче, електронните книга вече са частица от научно-техническия прогрес и като такава със сигурност ще намерят своето място в бъдещето.

електронните книги

Какво представляват електронните книги?

В най-често срещания си вид електронните книги са представени под формата на стандартизирани файлове, подходящи за четене на екрана на персонален компютър, лаптоп, четящо устройство (е-reader), таблет, смартфон и др. Благодарение на възможностите на техниката и софтуера в близко бъдеще електронните книги ще стават все по-интерактивни.

От издателска гледна точка, за да се превърне електронното съдържание в книга, за него трябва да има авторски права и трябва да премине през някои от основните етапи на „обработка“, през които минава всяка стандартна книга: превод, редактиране, коригиране, страниране.

В сравнение с производството на конвенционалната книга отпадат само отпечатването и складирането. За сметка на това обаче има допълнителни дейности по форматиране, съхранение, защита и др. Така до известна степен се отговаря на вечния въпрос на потребителите, защо цените на електронните книги не са драстично по-ниски от цените на хартиените издания.

От гледна точка на клиентите купуването на електронната книга е свързано с изтеглянето й (даунлоуд), което е доста по-различно от пазаруването в традиционните книжарници, а четенето е свързано с качване на съответното устройство на някои (безплатни) приложения и програми за отваряне на специализирани файлове с DRM[1].

Българската действителност

Днес на българския пазар легално се предлагат сравнително ограничен брой електронни издания. Само няколко, основно най-големите издателства в България, като СИЕЛА, Егмонт България, Колибри, Хермес, Ентусиаст и др. пускат повечето от новите си книги едновременно в електронен и хартиен вариант. Това навежда на мисълта, че другите издатели още не са осъзнали напълно възможностите на новия търговски канал.

Най-четените електронни книги у нас

Сред най-новите и търсени заглавия напоследък се открояват: „Войник“ от Калин Терзийски, издание на СИЕЛА, трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ от Владимир Зарев на издателство СИЕЛА, „Светецът на неизбежната лудост“ на известната писателка Елиф Шафак, издание на Егмонт България, „Тиета от Агрести“ от Жоржи Амаду на ИК Колибри, „Ако животът не е чудо“ от Иванела Самуилова на издателство Хермес, „Заподозрян №1“ от Джейм Патерсън на издателство Ентусиаст, „Анатомия на илюзиите“ от Людмила Филипова, издание на СИЕЛА и др.

Сред малкото български онлайн книжарниците, които предлагат електронни книги най-сериозно се открояват CIELA.COM и MOBILIS.BG. И в двата магазина се предлага възможност освен за закупуването на електронни книги и за тяхното „наемане“ на половината от цената. Това най-общо означава, че електронната книга може да се ползва само за срок от 30 дни.

Кибер седмица

През седмицата преди Коледа, между 16 и 22 декември, CIELA.COM и MOBILIS.BG обявиха промоция на електронните книги на издателство СИЕЛА на цена от 1,99 лв. Новогодишното им обещание е през 2014 г. тази инициатива наречена „кибер седмица“, подобно на американския „кибер понеделник“, да се превърне в традиция на българския пазар на електронни книги и така да се стимулира допълнително интереса на читателите.

Е, смятате ли, че новата ви книжна любов може да е в електронен вариант?


[1] DRM е абревиатура на Digital Rights Management или Управление на електронните права. Най-общо това е сигурен и международно признат софтуер за защита на дигиталните права, който защитава файла и го предлага в криптиран вид. Идеята, вложена в DRM, е чрез него да се затрудни копирането, но могат се налагат и други ограничения като например ограничаване на срока на достъп до произведението; ограничаване на броя на устройствата, на които може да се вижда произведението; определяне броя на страниците, които могат да се разпечатват и др.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (18%)
  • вдъхновяваща (36%)
  • любопитна (18%)
  • забавна (0%)
  • гореща (27%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук