Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко

Здравословните ползи от консумирането на ябълки и ориз

Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко

снимка: Umbe Ber от Pixabay 

Обичате ябълки и не се мръщите на ориза в чинията? Е, това е идеалната диета за вас. Ако искате да се справите бързо и ефикасно с излишните килограми, 5-дневна диета с ябълки и ориз може да се окаже точно това, което сте търсили.

Съгласни сме, че повечето съвременни хранителни режими звучат така сякаш ви е нужно образование на химик и много добро боравене с таблици и калкулатор, за да ги спазвате. Колко хубаво, че нашите баби и майки пазят някоя и друга хитрина в скрина си, с която някога бързо са възвръщали форма, например след бременност или дълго празнично преяждане.

Здравословни ползи от консумирането на ябълки и ориз

Комбинацията от ябълки и ориз е изключително подходяща за една здравословна диета, защото двата продукта съдържат важни вещества за организма и взаимно се допълват.

Ябълките в здравословната диета

Неслучайно се смята, че ябълката е един от най-полезните и здравословни плодове.

Специалистите свързват употребата на ябълки със защита от определени типове рак, астма, инфаркт, заболявания на сърцето.

1. Съдържат пектин, ябълчена и лимонена киселина и са богати на минерални вещества, както и на ценните за организма витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.

Съдържанието на витамин С варира от 4 до 80 mg. Затова, освен като пълноценна храна, плодовете имат и ценни лечебни и диетични свойства.

2. Ябълките са прекрасен източник на растителни вещества – т.нар. флавоноиди. Особено ценен е кверцетинът, който понижава риска от рак на белите дробове с 46%. Ябълките спират растежа на ракови клетки на простатата, а рискът от рак на храносмилателната система намалява с 30-40%.

3. Употребата само на пет ябълки в седмицата подобрява функциите на белите дробове с 3%.

4. Наличието на пектин в ябълките ги прави продукт с нисък гликемичен индекс.

5. В тях се съдържа и огромно количество калий, който помага за регулиране на нивото на течности в организма. Приемането на достатъчно калий може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония.

6. Освен калий в ябълките се съдържа и елементът бор, който предотвратява остеопорозата.

Оризът в здравословната диета

Оризът е богат на хранителни вещества и е важна част от много здравословни диети.

1. Оризът съдържа мощни антиоксиданти, които могат да направят сърцето по-устойчиво на специфични заболявания.

2. Докато оризът е с високо съдържание на въглехидрати, той е с ниско съдържание на други неща, които са свързани с повишаване на теглото – като захар, сол и мазнини. Това означава, че е чудесен източник на естествена енергия.

3. Оризът е без глутен, но все пак съдържа редица важни хранителни вещества, от които тялото се нуждае.

4. Богат източник на витамини и други хранителни вещества – като калций, фибри, желязо и рибофлавин. Някои от тези хранителни вещества подобряват както метаболизма, така и имунната система.

5-дневна диета с ябълки и ориз - успешна и ефективна

1-ви ден:

Обяд: Задушете с една супена лъжица зехтин 30 грама нарязано телешко месо.  Може да прибавите една червена чушка и 40 грама сварен ориз.

Вечеря: Направете си салата от една ябълка, 40 грама настърган кашкавал и 50 грама ориз. Можете да подправите салатата с една супена лъжица зехтин.

2-ри ден:

Обяд: Задушете 60 грама грах с една ябълка, нарязана на малки парченца. Към получената смес може да добавите и 40 грама варен ориз. Може да подправите тази салата с една супена лъжица зехтин.

Вечеря: Може да си направите салата от една ябълка, 50 грама сварен ориз и 30 грама шунка. Подправете салатата с една супена лъжица зехтин.

3-ти ден:

Обяд: Направете си салата от една ябълка и 50 грама сварен ориз. Получената смес може да подправите с една супена лъжица зехтин.

Вечеря: Сварете 50 грама ориз и към него прибавете две супени лъжици извара и една зелена ябълка. Хубаво разбъркайте получената смес и може да добавите една супена лъжица зехтин.

4-ти ден:

Обяд: Задушете 50 грама телешко месо, нарязано на малки парченца. Към него като гарнитура може да сварите 40 грама ориз. Желателно е да не използвате допълнителни подправки.

Вечеря: Направете си салата от 50 грама сварен ориз, една ябълка, нарязана на малки кубчета и 35 грама краве сирене. Хубаво разбъркайте продуктите и може да подправите с една супена лъжица зехтин.

5-и ден:

Обяд: Задушете 80 грама свинско филе без мазнини. Към него като гарнитура може да добавите 40 грама сварен ориз. Желателно е да не използвате подправки. За десерт може да хапнете една зелена ябълка.

Вечеря: Нарежете на много малки парченца една зелена ябълка и половина авокадо. Към тях прибавете една супена лъжица прясно изцеден сок от лимон. По желание може да прибавите и 50 грама предварително сварен ориз. Хубаво разбъркайте сместа преди да консумирате.

И да ви е сладко!

Коментирай »
Още по темата
Макробиотичната диета обещава дълъг живот Макробиотичната диета обещава дълъг живот
Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие
Четиридневна диета с кайсии Четиридневна диета с кайсии
3 тайни на здравословната диета 3 тайни на здравословната диета
Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети
Плюсове и минуси на суровоядството Плюсове и минуси на суровоядството
Изкусителна диета с ягоди Изкусителна диета с ягоди
Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме! Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме!
„Зоната“ на доброто здраве „Зоната“ на доброто здраве
Диетата Сонома – удоволствие от храненето Диетата Сонома – удоволствие от храненето
Препоръчваме още
ТЕСТ: Какво е нивото ти на стрес? ТЕСТ: Какво е нивото ти на стрес?
Невинна шега или замаскирана обида – 9 знака, че си жертва на пасивна агресия Невинна шега или замаскирана обида – 9 знака, че си жертва на пасивна агресия
Изблиците на гняв: Защо се случват, можем ли да ги овладеем и как Изблиците на гняв: Защо се случват, можем ли да ги овладеем и как
Д-р Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за хемороидите  Д-р Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за хемороидите 
10 черти, които издават, че носим "стара душа" 10 черти, които издават, че носим "стара душа"
Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене) Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене)
17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора 17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора
„Златните правила“, с които да опазим бъбреците си „Златните правила“, с които да опазим бъбреците си
Психотерапевтът Милена Манова разкрива кои са „Ефективните родители“ (предложение за четене) Психотерапевтът Милена Манова разкрива кои са „Ефективните родители“ (предложение за четене)
Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна
Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня? Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня?
И папагал запя Gangam Style И папагал запя Gangam Style
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби