Девет дни ни делят от най-мащабното международно киносъбитие в България. За 16-та поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София.

Фестивалът ще се състои от 9 до 18 март 2011 г. в София, с предварителни прожекции от 2 до 8 март в Дома на киното и допълнителна програма от 19 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. Фестивалните прожекции ще продължат до 5 април в Дома на киното.

След като събра куп международни награди, българският филм „Аве“ ще даде начало на киномаратона на 9 март в зала 1 на НДК.

Световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на множество награди от престижни фестивали ще бъде специален гост на 16-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Той ще представи последния си филм „Имало едно време в Анадола„, спечелил Голямата награда на журито (Grand Prix) в Кан’11.

Наградата на София ще бъде връчена на още трима режисьори: българина Георги Стоянов, създател на незабравимите киноистории „Случаят Пенлеве“ и „Щурец в ухото“ (който ще бъде представен на специална прожекция в кино „Одеон“) и босненеца Данис Танович, носител на Оскар за „Ничия земя“ (който ще има и ретроспектива) и британеца Хю Хъдсън, чиито дебютен филм „Огнените колесници“ е удостоен с 4 „Оскар”-а (ще го видите на специална Олимпийска гала след Церемонията по връчване наградите на СФФ).

Паралелното официално закриване в зала 1 на НДК и кино Люмиер на 18 март предлага на зрителите избор между отличения със „Златна мечка”, „Златен глобус” и „Оскар“ (за най-добър чуждоезичен филм) „Раздяла“ на иранеца Асгар Фархади и документалния портрет „Стоичков“ на Борислав Колев, който ще бъде почетен с присъствието на главния герой на филма – суперзвездата на българския футбол Христо Стоичков.

Специална програма от звездни заглавия ще радва зрителите в „Cinema City” – дигиталният екран на 16-ия София Филм Фест. Само там  зрителите ще имат шанс да видят „Златният лъв” от Венеция 2011 – „Фауст“ на Александър Сокуров, най-новия филм на Жюли Делпи „Космическа лаборатория“ (специална награда на журито от Сан Себастиан’11), екранизацията по Емили Бронте „Брулени хълмове“ (реж. Андреа Арнолд) и 3D откровението на Вим Вендерс „Пина„.

След 2011 г. отново два премиерни български филма, ще участват в Международния конкурс, където за десети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

В надпреварата ще се включат:

Аве – България, режисьор Константин Божанов
Бъдещето е завинаги (Future Lasts Forever) – Турция, режисьор Йозджан Алпер
Вълшебната долина (Magic Valley) – САЩ, режисьор Яфе Зин
Вяра, любов и уиски – България, режисьор Кристина Николова
Историите са живи, когато се помнят (Historias que so existem quando lembradas) – Бразилия-Франция-Аржентина, режисьор Жулия Мурат.
Куклата, Шишко и аз (Doll, the Fatso & Me) – Германия, режисьор Феликс Щинц
Поколение П (Generation P) – Русия, режисьор Виктор Гинзбург
Свещената крава (Father, Son and The Holly Cow) – Полша, режисьор Радек Венгжин
Свещеният летящ цирк (Holly Flying Circus) – Великобритания, реж. Оуен Харис
Сънят на Адалберт (Adalbert’s Dream) – Румъния, реж. Габриел Ахим
Фиш енд чипс (Fish’n’Chips) – Кипър, реж. Елиас Деметриу
Шанс (The Odds) – Канада, режисьор Саймън Дейвидсън

В програмата „Фокус Румъния” София Филм Фест 2012 ще представи едни от най-важните имена и филми от румънската нова вълна –  десет години шеметен възход на киното, което удиви световните фестивали и върна зрителите към авторския филмов език. В партньорство с Transilvania International Film Festival в панорамата на СФФ са включени 10 румънски заглавия от началото на ХХI век: носителят на „Златна палма” „4 месеца, 3 седмици, 2 дни“ (реж. Кристиан Мунджиу), „12:08 източно от Букурещ“ на Корнелиу Порумбою, удостоеният с Голямата награда на журито на Берлинале „Ако искам да свиря, аз свиря“ (реж. Флорин Шербан), „Болни от любов“ на Тудор Джурджу, „Вторник, след Коледа“ на Раду Мунтеан, Любовникът (реж. Каталин Митулеску), „Мечта за Калифорния“ (реж. Кристиан Немеску), „Най-щастливото момиче на света“ (реж. Раду Жуде), „Смъртта на г-н  Лазареску“ (реж. Кристи Пую) и селектираният за конкурсната програма на СФФ 2012 „Сънят на Адалберт“ (реж. Габриел Ахим).

В програмата на 16-ото издание на София Филм Фест е включен и „Фокус Ирландия”. Сред 6-те заглавия има познати на българските зрители като „Веднъж“ и „Закуска на Плутон“ и непоказвани у нас филми като „Целувки“ (Kisses, със Стивън Риа), „Паркинг“ (Parked), „Чувство” (Sensation) и „Кеят” (The Pier), чиято прожекция на 17 март – денят на св. Патрик, ще бъде Ирланската гала на фестивала.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2012 са Галата на звездите и Галата на толерантността. Звездната вечер (18 март) ще предложи прожекцията на филма „А защо да не живеем заедно“ (стартирал като проект от София Мийтингс през 2008 г.) на Стефан Роблен, за която са поканени Джералдин Чаплин, Пиер Ришар, режисьорът Роблен и продуцентът Кристоф Брюнше. Галата на толерантността (16 март), ще срещне зрителите с  номинирания за „Златна палма” в Кан’11 „Хавър” на култовия Аки Каурисмаки.

И през 2012 г. верните киномани ще се радват на рубриката „Голямата петорка”, която включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс. Освен споменатият вече „Имало едно време в Анадола”, сред тях са най-новият филм на белгийските режисьори Жан-Пиер и Люк Дарден – „Момчето с колелото” (Голямата награда на журито в Кан, поделена с „Имало едно време в Анадола”), един от най-коментираните филми на 2011 – „Торинският кон“ на иконата на авторското кино Бела Тар (Голямата награда на журито в Берлин’11), „Фауст“ на големия руски кинематографист Александър Сокуров („Златен лъв“ от Венеция’11), италианският „Твърда земя” на Емануеле Криалезе (Специалната награда на журито – Венеция’11) и норвежкият филм „Happy, Happy”, пълнометражен дебют на Анне Севицки (Голямата награда на журито и Наградата за режисура от Сънданс’11).

Словенски акцент в програмата на 16-ия СФФ 2012 е филмът „Шоково състояние” – черна комедия за капитализма и променящите се обществени ценности в Източна Европа, ¬– чиято премиера ще се случи в присъствието на режисьора Андрей Кошак, актьорите Мартин Марион и Никола Койо и композитора на музиката Стефан Вълдобрев. Филмът е включен извън конкурса в балканската програма на фестивала. Сред заглавията, които ще се състезават за Наградата за най-добър балкански филм са българските филми „Аве” и „Кецове”, румънските „Любовникът” и „Сънят на Адалберт”, участниците в международния конкурс „Бъдещето е завинаги” и „Фиш енд чипс” и още 6 заглавия от Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Словения, Сърбия и Турция, на които ще обърнем внимание в отделна пресинформация.

В програмата „Киното днес – големите майстори” зрителите отново ще могат да видят последните филми на едни от утвърдените режисьори на съвременното кино. Сред 20-те заглавия са „Ариранг” на Ким Ки-дук; „Тришна” на Майкъл Уинтърботъм; „Жената от № 5” на Павел Павликовски; „Трябва да говорим за Кевин”, на Лин Рамзи; новият филм на Файт Хелмер – „Байконур”, който ще бъде представен от режисьора, също както „Детски истории” на Зигфрид, представен от неговия автор и др.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година, сред които „Акациите” на Пабло Джорджели (наградата „Златна камера” от Кан ’11), „Бъдещето” на Миранда Джулай (от конкурсната програма на Берлинале ’11), „Размяната” на Ернан Колирин (от конкурсната програма на Венеция ’11), „Някъде довечера” с Джон Туртуро. Единствената дама от международното жури – Олга Диховичная, ще има възможност да представи пред българската публика филма на Ангелина Никонова „Портрет по здрач”. Режисьорката също ще бъде в София.

Сред акцентите на 16-ия София Филм Фест са специалната премиера на филма „Испания” (реж. Аня Саломоновиц, гала прожекцията на „Метрополис” (реж. Фриц Ланг), в  съпровод на пианото на Маркус Хорн (в партньорство с Гьоте-институт, както и цялата немска програма на фестивала), южноафриканската гала с филма „Сектор 9” (вход свободен!, в партньорство с посолството на Южна Африка) и българската премиера на „Нощ в края на лятото” (Австрия, реж. Бернард Камел), представен от актьорите София Кузева, Мартин Герасков и Криста Чернева.

Трима легендарни кинематографисти ще бъдат уважени с представителни панорами, включени в програмата на СФФ 2012. Това са италианският класик Еторе Скола (с подкрепата на Италианския институт), чешкият режисьор Милош Форман от годините „преди да излети” (в партньорство с Чешкия център) към звездна слава отвъд Атлантика и полският майстор Анджей Вайда (с подкрепата на Полския институт).

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2011. Сред заглавията, освен двата филма от конкурсната програма – „Аве” и „Вяра, любов и уиски”, за първи път пред фестивалната публика ще бъде представен „Миграцията на паламуда” на режисьора Людмил Тодоров, с участието на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев и Велко Кънев. Голям е броят на българските документални премиери. Сред тях са „Стоичков” на Борислав Колев, „Човека и Народа” на Светослав Овчаров (за Тодор Живков), „Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов (за Симеон Сакскобургготски, Българската гала на фестивала), „Град на мечти“ на Светослав Драганов, „Филмова орис“ на Никола Корабов, „Вляво от пътя Лондон-Калкута“ на Михаил Мелтев, „Случайни гости за случаен влак“ на Антоний Дончев и други. „Татко снима мръсни филми” (реж. Йордан Тодоров), посветен на българинът Стивън Апостолоф, известен холивудски режисьор на еротични филми от 60-те и 70-те години, ще ни представлява в Докумнталния конкурс. На премиерата на филма ще присъстват синът на режисьора Кристофър Апостолоф и актрисата Надежда Добрев. Предстои да научите още детайли по пълната българска програма.

За първа година в програмата на София Филм Фест е включено като специален акцент представяне на международния филмов фестивал „Милениум”, създаден през 2009 г. година от Любомир Георгиев и Златина Русева. Това е единственият световен кинофестивал, посветен на „Целите на хилядолетието”, независима инициатива, подкрепена от ООН и много международни и европейски организации. Галата на Милуниум е прожекцията на „Моят босоног приятел“ на 10 март в Дома на киното.

За първи път преди официалното откриване на София Филм Фест в Дома на киното ще има подгряваща филмова седмица. В нея са включени филми от програмата Ново българско кино; някои от заглавията във „Фокус Румъния”; специалната премиера на най-новия филм на Алексей Балабанов „Огнярът”; и Галата на Европейския парламент (на 8 март) в партньорство с Френския културен институт, когато „Снеговете на Килиманджаро” (реж. Робер Гедигиан), носител на наградата „LUX”, ще бъде представен от актрисата Ариан Аскариде, а прожекцията ще бъде следвана от дискусия със специално поканени професионалисти от различни области на българския културен живот.

Билетите за „София филм фест“:

Основната цена в делничните дни след 18.00 часа, както и за прожекциите в събота и неделя за всички часови пояси, е 8/6 лв. – намалението е за  студенти, ученици, пенсионери, хора с увреждания и с ISIC/IYTC/ITIC карти.

Има специално намаление за количества билети, закупени за един киносалон. Ако се закупят 10 и повече билета за посочените часови пояси, цената се променя съответно на 6/4 лв.

За дигиталния екран на „София филм фест „- Cinema City, цените на фестивалните прожекции са 8/6 лв., билетите за документалната 3D творба на Вим Вендерс „Пина“ ще бъдат на цени 11/9 лева.

Цената на билетите в делничните дни до 18.00 часа е 7/5 лв., като при закупени над 10 билета се променя на 5/3 лв.

Обявените цени са валидни за НДК – Зала 1, кино „Люмиер“, Дом на киното, кино „Одеон“, Френски институт и Гьоте институт.

Цените на билетите за прожекциите в Euro Cinema са 8/6 лв.

Документалните филми в кино „Люмиер“, Дом на киното, Евро Синема, Френския институт, Гьоте институт и Военен клуб са на цена 7/5лв! Отново при закупени 10 и повече билета, цената им пада на 5/3лв., като тази опция е валидна при закупени билети само за един киносалон.

Късометражните филми, прожектирани в Чешкия център, учебната зала на НАТФИЗ и Гьоте институт са с вход свободен!

Билетите вече могат да бъдат намерени на касите на фестивалните кина и онлайн на www.ticketplus.bg и www.eventim.bg, както и на сайта на СФФ – www.siff.bg.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук