Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме!

Weight Watchers е диета с любопитна история

снимка: zuzana gazdikova от Pixabay 

Weight Watchers (или “следящи теглото си” от англ. език) е диета с любопитна история. Всичко започва, когато няколко приятели въвеждат традиция да се събират и да обсъждат най-добрите начини за сваляне на килограми.

След години те подкрепят наблюденията си с научни изследвания и дават основата на една от най-популярните програми за отслабване и поддържане на здравословно тегло.

Днес зад диетата на Weight Watchers стои многохилядно световно движение, съставено от сподвижници, с охота споделящи помежду си рецепти, хранителни и тренировачни режими, както и всякакви хитрини и трикове за по-лесното и ефективно спазване на все по-популярната диета.

Сред най-известните последователи на Weight Watchers е певицата и актриса Дженифър Хъдсън, която твърди, че дължи свалянето на цели 25 килограма точно на този балансиран режим.

“Това не е диета, а начин на живот, който те учи на правилно хранене.Много години въобще не близвах сладолед, а сега често се глезя с него”, споделя Дженифър Хъдсън по повод на диетата на Weight Watchers.

Същност и насоки за спазване на точковата диета

Философията на “следящите теглото си” е, че диетата на Weight Watchers е само част от дългосрочното поддържане на добра форма. Здравото тяло е резултат от здравословния начин на живот – което означава умствено, емоционално и физическо здраве.

Точковата диета, както още е известна диетата на Weight Watchers, насърчава разнообразното и балансирано хранене – с точно определени за всеки организъм количества и калории. Реално всяка храна може да бъде включена в менюто, стига да не надвишавате общия брой точки.

Как се спазва диетата на Weight Watchers

Диетата на Weight Watchers всъщност е цялостна програма, разработвана с години и подкрепена с научни изследвания. Програмата включва групови срещи, участниците в които се обучават, мотивират и подкрепят по пътя към успешното променяне на навиците си. За тези, които не могат да намерят подобни групи Weight Watchers са създали сайт на организацията. Включването в него има месечна такса.

Програмата за отслабване е създадена върху оценяване на храната по специална точкова система. Точките се формират в зависимост от калориите, мазнините и фибрите, които се съдържат в дадена храна.

Позволеният брой точки, респективно калории на ден, зависи от няколко фактора: възраст, пол, височина и тегло. Каквито и да са проблемите ви с килограмите обаче, на ден трябва да се консумират не по-малко от 1200 калории, което гарантира бавно и здравословно отслабване.

Според философията на Weight Watchers хранителният режим не е единственият елемент. Движението и упражненията са важна част от общия план. Когато участниците се справят с установяването на хранителния си режим, се предоставя и схема с упражнения. Основната й идея е да седите по-малко и да се движите колкото можете повече – с ходене пеша, изкачване на стълби, дори почистване на дома или грижи за градината.

Никой не трябва да се опитва сам” също е важен постулат на диетата на Weight Watchers. Последователите й насърчават включването в група или просто споделянето с някой, който разбира колко са важни новите ви навици.

Диетата на Weight Watchers: как да изчислим точките си

Броят точки можете да определите, като отговорите на някои въпроси и съберете точките от отговорите си:

1. Какъв е вашият пол?

Жена – 2т.
Мъж – 8т.

2. На каква възраст сте?

17-26 – 4т.
27-37 – 3т.
38-47 – 2т.
48-58 – 1т.
над 58 – 0т.

3. Колко е теглото ви?

Към общия брой точки добавете първите две цифри от теглото ви в паундове (1 kg = 2.20 паунда). Например ако тежите 55 кг., това са 121 паунда. Добавяте 12. Ако теглото ви е под 100 паунда, добавяте само първата цифра, т. е. за 98 добавяте само 9.

4. Каква е височината ви?

Под 155 см – 0т.
От 155 до 178 см – 1т.
над 178 см. – 2т.

5. Каква е обичайната ви физическа ви активност?

Седя (професии като административен сътрудник, рецепционист, шофьор, служител в офис) – 0т.
От време на време седя, но през повечето време съм повече прав/а (продавачи, домакини, готвачи, учители) – 2т.
Ходя през повечето време (сервитьори, пощальони, куриери) – 4т.
Извършвам тежък физически труд през повечето време (медицински сестри, градинари, строители) – 6т.

Точките на храните се изчисляват малко по трудно. За абонатите на сайта на организацията, платили годишната си такса, са достъпни различни видове калкулатори и приложения. Диетата на Weight Watchers няма сайт в България, но в случай че не ползвате английски, а друг език, можете да потърсите своята група за подкрепа сред международните организации.

Ако все пак искате да опитате, ето как се изчисляват точките на храните:

1. Нужна ви е информация за калориите, мазнините и фибрите на дадената храна. Може да я вземете от етикета ѝ.
2. Броят на калориите разделете на 50. Разделете мазнините (стойността им в грамове) на 12. Съберете двете числа, за да получите стойност “х ” . Например , ако храната има 250 калории, разделяте на 50 и получавате 5 . Ако има 5 грама мазнини, разделяте на 12 и получавате 0.42 . Събирате двете стойности и получавате 5.42 .
3. Разделете диетични фибри (стойността им в грамове) на 5, за да получите стойността на “y” .
4. Извадете “у” от “х ” . Ето това са точките на Weight Watchers за дадената храна.

Гъвкавостта на диета е спечелила одобрението и симпатиите на повечето диетолози. Те изтъкват, че всеки продукт може да се впише в здравословния хранителен режим, стига човек да яде предимно здравословни и засищащи храни и да спортува редовно.

А вие точкували ли сте някога?

Коментирай »
Още по темата
Житният режим – всичко, което трябва да знаем за популярния детокс
Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите
Четиридневна диета с кайсии
3 тайни на здравословната диета
Изкусителна диета с ягоди
Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко
Препоръчваме още
Бъди ми Фейсбук приятел номер 1265
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
Оранжевите плодове клементина, портокал, сацума, тангерина
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Ярка и страстна история за любовта и прошката: „Сънсет Парк“ от Пол Остър (предложение за четене)
И ароматът на сапуни привлича комарите
Зеленината в квартала ни подмладява, ето как
Пет признака, че си падаш по него
Шоколадът не вреди на диетата
Бракът и сексът в цифри
„Даяна. В търсене на любовта“ представя последните години от живота на принцесата (предложение за четене)
Ранобудните правят повече секс
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби